Tanítványtípusok


Melyiket vonzod be?

Rajongó tanítvány: bármit el tudsz neki adni. Kb. 10-15 %. Vizsgázni akar, szerepelni akar, szinteket akar ugrani, utána olvas, filmet néz, mindent megtesz, hogy az adott tárgyból jobb legyen.
Bármit megvásárol, sok pénzt hagy Nálad. Kedvel Téged, mint tanárt és embert.
Nagyon sokáig jár Hozzád és miután már az összes létező vizsgát és papírt beszerezte és már a csoportnak sincs hírmondója, ahová járt, akkor is vissza-visszatér Hozzád, nagyon sok embernek ajánl, beszél Rólad.
Klasszikus előfordulási helye: izgalmas szakmai tanfolyamok, továbbképzések, fejlesztő tréningek, különleges nyelvtanfolyam egy már beszélt nyelvből, pl. angol kommunikációs tréning. 

Hinta tanítvány: bizonytalan, alapvetően szeretné a teljesítményt, a vizsgát, az eredményt, ami a tanfolyammal jár, de nem biztos magában, ezért Benned sem bízik.

Ha megmutatod neki, hogy bízhat benned, a tudásodban, akkor rajongó, vagy hobbi tanítvány lesz belőle. Nagyon sok kérdést tesz fel az elején. Ha nem vagy biztos magadban, könnyen ellenségesnek tűnhet, pedig csak bizonytalan magában és a témában. Ha megfogod a kezét, kedvesen segítesz neki és érzi, hogy a háta mögött vagy, akkor egy idő után nem fog kérdezni és elfogad Téged mint embert és tanárt. Innentől kezdve rajta és rajtad áll, hogy hobbi tanítvány, vagy rajongó tanítvány lesz belőle.
Klasszikus előfordulási helye: bármilyen tanfolyam, különösen olyan tanfolyamok, amelyekre szüksége van, mégis, valahogy ódzkodik a témától: OKJ-s tanfolyamok, nyelvtanfolyamok, szakmai tanfolyamok, autóvezetési tanfolyamok.
Kb. 50-60 %

Papír tanítvány: nem érdekli a téma, csak a papír kell neki, a legolcsóbbat keresi, nem becsül sem téged, sem, és ez a legnagyobb probléma, a témát, amit oktatsz. Kötelező nyűg neki és a lehető leghamarabb és legolcsóbban meg akarja úszni. Csak addig jár, amíg a lehető leggyorsabban meg nem szerzi, amit akar, utána lelécel.
Tele van negatív kommentekkel az órán. Nagyon nehéz átváltoztatni akár hinta tanítvánnyá és általában annyi energiát elvisz, amennyi energiával 5 hinta tanítványt rajongó tanítvánnyá varázsolsz. A Te választásod, hogy belefeccölöd-e az energiát, vagy sem.
Klasszikus előfordulási helye: OKJ-s tanfolyamok, nyelvvizsga előkészítő tanfolyamok, pedagógus kreditpontos tanfolyamok, autóvezetési tanfolyamok, hatósági tanfolyamok. 
Kb. 10-15 %

Hobbi tanítvány: bármit is tanítasz, neki az hobbi. Nem akar belőle sem vizsgát, sem szinteket ugrani, egyszerűen csak jólesik neki foglalkozni a dologgal. Kedvel Téged, mint embert és tanárt, máskülönben nem is járna. Egyébként nagyon jó ügyfél, hosszú ideig jár, hiszen saját maga kedvéért tanul. Ha békén hagyod, olykor pozitívan motiválod és mosolyogsz rá, nem akarod, hogy vizsgázzon és egyebek, akkor nagyon hűséges lesz, sokáig jár majd Hozzád.

A különbség a hinta tanítványtól az, hogy ő alapvetően nem bizonytalan, csak mivel nem akar vizsgázni és egyéb szinteket lépni, könnyen összekeverhető a hinta tanítvánnyal.
Ha összekevered, akkor le fog morzsolódni.

Klasszikus előfordulási helye: bármilyen tanfolyam, különösen olyan tanfolyamok, amelyek kicsit "egzotikusabbak", speciálisak, akár szakmai, akár hobbival kapcsolatos, de lehet egy egzotikus nyelvből nyelvtanfolyam.
Kb. 20 %

FONTOS: sokszor egy ember mutathat kevert jeleket.
Két típus van, aki nem szokott kevert jeleket mutatni: a rajongó tanítvány és a papír tanítvány.
A hinta, vagy a hobbi tanítvány azonban mutathatják egymás jeleit és itt fontos, hogy ha tovább akarod őket vinni, érezd meg, tudd meg, hogy melyik típusról van szó. Ha erre ráérzel, akkor jackpot, nagyon sokáig fognak Hozzád járni.


Sok tanfolyamot kívánok Neked, Pásztor Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?