Szótár a szemlékhez, népnyelven: ellenőrzésekhez



Humoros szakszavaim helyszíni szemlékhez, népnyelven: ellenőrzésekhez.

Ezeket azért találtam ki, hogy az amúgy eléggé stresszes dolgot, amit egy helyszíni szemle, népnyelven: ellenőrzés jelent, oldjam. Ezt az oldószert most megosztom Veled.
Hiszen, már az engedély kérelmezésénél lesz szemléd, OKJ-s tanfolyamnál, szakmai tanfolyamnál és nyelvtanfolyamnál. Tréningnél szinte biztos, hogy nem, de ha ilyet akarsz engedélyeztetni, akkor is érdemes elolvasnod. 


Szakszavaim gyűjteményének kis részlete, felnőttképzési engedély helyszíni szemlékhez:



Akkreditáció szelleme: a mostani felnőttképzési hatósági eljárást engedélynek hívják, elődje az akkreditáció volt. Az eljárás neve megváltozott, az alapvető sémák, szabályok, motívumok, a hatóság gyakorlata, az ellenőr szakértők hozzáállása azonban ugyanaz, mint az akkreditációnál. Az akkreditáció szelleme tovább öröklődött az engedélyre. Érdemes ismerni az előzményeket, segít most is.

Ellenőr szakértők: hatósági felnőttképzési szakértők, akik az engedély beadásánál kijönnek helyszíni szemlére, vagy később kijönnek ellenőrizni. A céljuk: bevallottan, vagy titokban – bármennyire is kedvesek a szemlén– az, hogy „elkapjanak”. Kedvenc jelmondatuk: ha minden rendben van, nincs mitől tartani.

Ellenőrzés puzzle: hogy egy helyszíni szemlén, vagy ellenőrzésen megfelelsz, vagy megbuksz, nagyon sok apró kis részlet dönti el. Lehetsz Te akármilyen jól felkészült, ha ezeknek az apró részleteknek több mint 50 százaléka nincs rendben, akkor máris az asztal rossz oldalára kerültél.

Feng shui faktor: beülsz a helyre, ahol az ellenőrzés lesz és ha jól érezd magad, az ellenőrök is jól fogják érezni magukat. Ugyan ettől nem biztos, hogy jó lesz az ellenőrzés, de sok kis dolog sokra megy, sok apró dolog összeadódik. 


Irodalom-tanár szindróma: ellenőr szakértők azon szokása, hogy a saját elképzelésüket, gyakorlatukat akarják látni az ellenőrzött cégnél. Mint azok az irodalomtanárok, akik a „mire gondolhatott a költő?” mély értelmű kérdésre csak azt a gondolatmenetet fogadják el felelésnél, ami szó szerint megegyezik azzal, amit előtte való órán lediktáltak. Ellenszer az irodalom-tanár szindrómára egy ellenőrzésen: türelem, a szabályok ismerete és jó nagy adag aszpirin.

És a legfontosabb elv:

Nem elég jónak lenni, annak is kell látszani. Az engedély megszerzésének kulcsmondata. Ha meg akarod könnyíteni a dolgodat, akkor gondolkodj a hatóság fejével és azzal, hogy ő mit talál jónak. 


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?