Mire jó a felnőttképzési engedély?



A tanfolyamok áfa mentessége limit nélkül = felnőttképzési engedély. A képző cégek bizonyítványa = felnőttképzési engedély. Szűkre szabott keretek = felnőttképzési engedély. Az olykor retardált előírások betartása = felnőttképzési engedély. Nem mindig csinálhatod azt, amit elképzeltél = felnőttképzési engedély. Potenciálisan több megrendelés = felnőttképzési engedély. Pályázatok = felnőttképzési engedély. Presztízs = felnőttképzési engedély.

A felnőttképzési engedélynek vannak erősségei és gyengeségei. Ez a mai cikk arról szól, hogyan gondolkozz az engedélyről, hogy az erősségek kerüljenek többségbe, a gyengeségeket kalkulált kockázatnak véve.

Ahogy hátulgombolós vállalkozó koromban egy kedves üzletember ismerősöm dörgedelmes hangján mondta nekem -- miközben úgy nézett rám, mintha egy gyengeelméjűhöz beszélne -- Eszter, rezsiért nem dolgozunk.

Először is, a felnőttképzési engedélynek megalapozott üzleti döntésnek szükséges lennie.
SZÁMOLJ! Ezt meg egy bölcsész mondja Neked. Akinek sok matek dolgozata lett négyes, annyira örült, hogy rájött a megoldásra, hogy a számolást elhanyagolható apró részletkérdésnek vette. Azért voltak ötös dolgozataim is, amikor éppen eszembe jutott számolni. 😜

Számolj. A felnőttképzési engedélynél az áfa mentesség az, amivel üzletileg számolni tudsz. A pályázatok, amire szintén jó az engedély? Személyes véleményem, hogy kutya vacsorája. Ideig-óráig jó lehet, azonban erre építeni egy üzletet szerencsejáték. Mondjuk az is igaz, hogy az élet maga egy nagy játék. Olykor nyerünk, olykor veszítünk és mindig tanulunk. Na jó, nem filozofálgatok, térjünk vissza a számokhoz.

Azokhoz a cégtulajdonosokhoz beszélek most, akik a képzésekből meg akarnak élni. Folyamatosan és hosszú távon. Hozzád. Ehhez hozzásegíti őket a képzések áfa mentessége.
Versenyelőnyhöz jutsz, mert jobb árat tudsz mondani a piacodnak, mert nem kell figyelned az évi 8 milliós áfa mentességi limitre. Ez egy konkrét üzleti döntés.

Az áfa mentesség évi 10 milliós képzési bevételnél, ami azért nem túl nagy, a nyelviskolával anno 3 év alatt eljutottunk az évi 50 milliós bevételig, szóval 10 milliós bevételnél 2,7 millió forint előnyt ad. Nagyon nem mindegy.

Az áfa mentesség hatalmas erőssége mellett érdemes számolnod az engedély legnagyobb gyengeségével: a szűkre szabott keretekkel. 

Tegnap voltam egy csináld-magad kozmetikai tréningen. Egy indiai származású gyógyszerész srác tartotta, aki Nagy Britanniában és az USA-ban tanult, gyönyörűen beszélt brit angolul. Először elmondta a kenőcsök elméletét, az összetevőket. Majd aztán megcsináltuk a saját kenőcsünket.

Az enyém kicsit büdi lett, viszont irtózatosan élveztem magát a kotyvasztást. Volt egyfajta alkimista jellege. Egy irtó édes, már-már szamizdat-jellegű könyvesbolt-kávézó hátsó szobájában, könyvek és régi bútorok között, gyertyaláng felett kevergettük a zöldes trutyikat, mint valami titkos társaság. 🔥😀

A lényeg, amiért ezt elmondom: tanultunk közben kicsit a kémiáról.  Figyeltem. Értettem.
Ez anno az iskolában nem így volt. Magold be a képleteket, mert csak. Tanuld meg, mert csak. Most viszont figyeltem és megértettem. Miért? Mert úgy volt csomagolva a kémia, hogy izgalmas volt. Mindennapi használat. Krémek, kenőcsök, mi tesz jót és mi tesz rosszat és miért. Milyen reakciók lépnek fel mikor és miért és ez miért jó és miért nem.

Ugyanez érvényes a felnőttképzésben a szabályokra, mint anno az iskolában a kémiára, ahogy nekem tanították. Van egy csomó szabály, amit be kell tartani és mivel nincs elmagyarázva, ezek miért vannak és miért jók, ezért senki sem szereti őket.

Igen, a felnőttképzésben van egy csomó, mondjuk ki, amit sokan nem mernek: idióta szabály. Van mellette olyan is, ami nem idióta. Sőt, kifejezetten jó. Közben meg irtóra nincs kommunikálva, hogy az egy képző cégnek miért jó, hogy ha úgy működik. Üzletileg, szakmailag miért lesz neki jó.

Egyszóval, az engedély gyengesége, hogy sok szabály van, a szabályok szűkre szabottak, sokszor mikromenedzselnek. Viszont, amikor tisztában vagy velük és tudod, hogy ezek vannak és tudod, hogy ezeket később be kell tartanod, és tudod, hogy ezeknek mi a szerepe, akkor tudsz úgy kalkulálni, hogy a szabályok betartásának "kockaságát" bőven ellensúlyozza, ami a serpenyő túloldalán van. Az áfa mentesség, és ha erre kattansz, a pályázatok.

És ne feledjük a presztízst. Ez üzletileg konkrétan nem kimutatható számokban, de azért az mégis ott van.





Ahogy az isteni Freddie Mercury énekli: "I've had my share of sand kicked in my face but I've come through." Megvolt az, hogy homokot szórtak az arcomba, de kikerültem belőle.

A képző cégeknek is megvolt, hogy homokot szórtak az arcukba. És itt vagytok. Dolgoztok.
Legyetek bajnokok, mert már azok vagytok!


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?