Az ellenőrzések világa -- a kedvenc formulám



Hiszek a felnőttképzésben, a lifelong learning-ben, az élethosszig tartó tanulásban és az önfejlesztésben. Hiszek abban, hogy meg tudod változtatni saját magadat. Sőt, igazából csak Te tudod saját magadat megváltoztatni. Mások ebben segíthetnek, meggyorsíthatják, azonban a tartós fejlesztés kulcsa Te magad vagy. Mi köze ennek az ellenőrzésekhez? Több, mint gondolnád.

Ez a cikk a helyszíni szemlékről, ellenőrzésekről szól, de máshogy, mint ahogy azt megszokhattad. Nem foglak büntetésekkel riogatni. Látom a képzőkön, már unják. Igen, igen, büntetések, tudjuk, lépjünk tovább. Ez egyrészről jó, másrészről rossz, mert igenis komoly veszély a képzések ellenőrzésénél a büntetés és nem jó, hogy a sok riogatás miatt a közömbösség árasztotta el a témát.

Éppen ezért, én a pozitív megközelítést választom.
Ma a helyszíni szemlék és ellenőrzések sikerességének kulcsáról írok Neked.

Ügyfelet már több, mint 200 helyszíni szemlén képviseltem, a hatóság képviselőjeként anno több, mint 20 szemlén és ellenőrzésen voltam. Van egy tippem, hogy én vagyok az egyedüli az országban, aki személyesen látott és tapasztalt már ennyi szemlét, ellenőrzést és látott ennyi felnőttképzési szakértőt munka közben. Jó, ha tudod, nincs két egyforma szemle, ellenőrzés.  Átlagban mondhatom, hogy 10-ből 8-9 többé-kevésbé normális, higgadt, nyugodt, korrekt légkör lengi be, egynél-kettőnél azonban nagyon észnél kell lenni, mert bármi és annak ellenkezője is megtörténhet.

Ez a helyzet emberekből érdekes dolgokat hoz ki. Ahogy Lincoln mondta: "Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man's character, give him power." Azaz: Szinte mindenki tudja állni a sarat, amikor próbára teszi a sors, de ha tesztelni akarod egy ember jellemét, adj neki hatalmat.

Az emberi psziché olyan bugyrait ismertem meg ezek alatt az évek alatt, amiről könyvet tudnék írni. A pályám elején még, híven lobbanékony és energikus természetemhez, "rátámadtam" a szakértőkre, védve az ügyfél igazát. "Véres", küzdelmes szemlék voltak ezek.
Eredményt ugyan hoztak, de egy idő után már nagyon unalmas és egyben fárasztó is volt.

A 100. szemle környékén jöttem rá, hogy a nyugalom, a nyugodtság sokkal többre megy. Éppen ezért, bármi is történik egy ellenőrzésen, maradj nyugodj és főleg ne végy magadra semmit. Ez olykor piszok nehéz, de megéri.
Ezért is írtam, hogy hiszek az önfejlesztésben, mert én, a szangvinikus ember, olyan sértéseket, szőrszálhasogatásokat és kákán a csomót kereséseket is képes voltam egy idő után nyugalommal fogadni, hogy ezzel olykor magamat is megleptem. Ha nekem, az energiabombának sikerült ez, akit az amerikaiak "Energetic Eszter"-nek hívtak, akkor bárkinek sikerülhet!

Vannak sokan szakértők, akik minden felnőttképzési jogszabályt betéve ismernek, vagy ha nem jut eszükbe, utánanéznek, felkészülten jönnek a helyszíni szemlére. Objektíven ítélnek meg minden ügyet, tisztában vannak feladatuk súlyosságával és felelősségével, tisztában vannak azzal, hogy azért járnak el a helyszíni szemlén, hogy tényeket állapítsanak meg. Az ügyfelekkel konkrétan, tisztán kommunikálnak, megadják a tiszteletet annak az embernek, intézménynek, aki a legbizalmasabb üzleti adatait, működésének dokumentumait elébük tárja. Szerencsére sokan vannak ilyen szakértők.

Bármi is van, bárkit is sodor elébed a sors, nyugodtság és lélekjelenlét a kulcs. A helyszíni szemlék, ellenőrzések alapból nem a legkellemesebb részei az életednek. Mi a titka, hogy mégis végig tudd vinni őket és eredményesen?

1.    Készülj fel a jogszabályokból és legyenek rendben a papírjaid.
2.    Ne bratyizz! A kirendelt szakértő nem a barátod.
3.    Maradj nyugodt, kedves, udvarias és ne legyél szószátyár.

Készülj fel a szemlékre, ellenőrzésekre nagyon alaposan. Minden dokumentáció, minden anyag és a helyszín is legyen a helyén, a jogszabályoknak megfelelően, mert akkor tudod, biztos lehetsz magadban, rendben vagy.

Ha belekötnek dolgokba, akkor ne szúrj, ne támadj azonnal, mert nem tudhatod, mi van a megjegyzések mögött. Lehet, csak jóindulatból mondja. Ettől függetlenül légy észnél, próbálj higgadtnak és nyugodtnak maradni. Akármilyen kedves is a kirendelt szakértő, ő nem a barátod. Az ő feladata az, hogy feltárja a hibákat, ő mindenképpen hibákat fog keresni és nem megoldásokat. Ha mégis megoldásokat keres, vedd bónusznak és ne alapnak.

A megoldásokat Te találod meg! Ehhez szükséges a felkészültség és a nyugodtság. 
A kiváló felkészülés fogja megadni azt az önbizalmat, hogy helyén kezeld a helyzetet és a végén eredmény koronázza erőfeszítéseidet. Mert bármennyire is nemszeretem dolog egy ellenőrzés, sokat tanulhatsz belőle és fejlesztheted vele a képzéseidet és -- önmagadat is. :-) És mi másról szól a felnőttképzés, mint erről?


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter


Még több információ: 
 
Ki vehet részt a felnőttképzésben?
Stratégia a képzéseknél
Ingyenes anyagok felnőttképzési engedélyhez
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?