Hogyan tűnj ki a képzések tömegéből



A képzéseknél a legtöbb pénzt azok keresik, akik a szigorú szabályok mellett egyediséget tudnak a tanfolyamokba csempészni. Ebben a posztban olyan, használható ötleteket mutatok be, amelyeket be tudsz építeni a képzéseidbe.

Ahogy szoktam mondani, az oktatásban a postázóban kezdtem. 6 éves koromban ott ültem az iskolaigazgatói értekezleteken. Anyám volt az iskolaigazgató, nem tudott hová rakni, úgyhogy magával vitt. Elszínezgettem. Később előléphettem, a borítékokat pecsételtem.

A legfontosabb azonban az volt, hogy anyu egy nagy zeneiskolát vezetett. 
Sok művésszel találkoztam. Sass Sylvia, Szabadi Vilmos, Kovács Dénes, Rásonyi Leila, vagy az Artisjus mostani vezetője, Madarász Iván zeneszerző, aki a Bartók konziban összhangzattantanárom volt. Vele volt egy nem mindennapi sztorim, majd egyszer elmesélem. Hegedűtanárnőm Bächer Mihály zongoraművész lánya, a nemrég elhunyt újságíró, Bächer Iván testvére, Bächer Anna volt.
A lélegzetelállító kilátású lipótvárosi lakásukban találkoztam Yoko Ono-val is.

Ezek a művészek sokban különböztek egymástól. Egy dolog volt bennük közös: kilógtak a sorból. A zenészek, különböző alkotók sorából is.
Pénzügyileg kézzelfogható előny, ha valaki értéket teremt ÉS egyben kilóg a sorból. Nem csak a művészeknél. Gondolj az Apple-re és Steve Jobs-ra.

Hogyan tudod megkülönböztetni a képzésedet? Miben vagy más? Hogyan tudod ezt előnyödre fordítani?

1. Üzenet, mondanivaló.
Mi az, amiért érdemes nálad belefogni egy képzésbe? Csak most több mint 1300 engedélyezett képző van és ez a szám csak nőni fog. Miért érdemes Téged választani? Gondold át. Mi az, ami a résztvevőidnek értéket képvisel, amihez csak Te értesz? Ami csak Nálad található meg? Amit csak Te tudsz átadni, mert nagy tapasztalatod van benne?
Ha ez megvan, máris tovább tudsz gördülni és átültetni a gyakorlatba:

2. Egyedi tematika. 
Igen, ez a kötött OKJ-s, nyelvi és szakmai képzéseknél is használható. A szabályokon belül van szabad kezed, érdemes kihasználni.
Ha ugyanazokat a szófordulatokat, "sémákat" használod a képzési programodban, mint bárki más, akkor máris egy vagy a sok közül. Nem lehet megkülönböztetni.

A képzési programban meg lehet azt csillogtatni, miben vagy jobb, tapasztaltabb, mi az a szakterület, amiben egyedi vagy. A tematikában rárakod arra a területre a hangsúlyt, amiben a legjobb vagy. És igen, így még a kötött, központi programokat is egyedivé, különlegessé tudod varázsolni.
Hogy a résztvevőknek és Neked is értéket képezzen.

Miért fontos ez most?
Csak most több, mint 1300 képző van.
A felnőttképzésben nem lehet pályázatokból megélni. A nagyoknak lehet, hogy igen, viszont ha ezen cégek közé akarsz tartozni, akkor lehet, ezért olyan árat fizetnél, amit nem akarsz.
Hogyan tudsz képzéseknél értéket adni és megélni belőle? Az áfamentesség egy része a dolognak. A másik része, hogy olyat adsz, ami a résztvevőidnek értéket ad, amire vágynak, amivel jobb életet tudnak teremteni maguknak, jobb fizetést tudnak elérni, jobb munkát tudnak elvállalni.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?