3 kulcs engedélynél a nyugodt alváshoz



Mi a közös egy ingatlanban és a felnőttképzési engedélyben? A megszerzés az első lépés. Utána meg is kell tudni tartani úgy, hogy ne dőljön rá a fejedre. Meg ne adj' Isten el is tudjál vele dicsekedni a rokonságnak és a haveroknak. :-)

Meg akarod szerezni az engedélyt? Vagy éppen már megvan? Akkor érdemes kicsit továbbolvasnod.  

"Utánam a vízözön!" Mondta állítólag XV. Lajos francia uralkodó. És sokan még, akik, amint megszerzik az engedélyt, máris hátradőlnek. Tekintetük az engedély megszerzésére helyeződik. Utána snitt. 

Azt érdemes tudnod, hogy az engedélyezett képzőket kétévente mindenképpen ellenőrzik. Az elhasalás következményei nagyon komolyak. A tanfolyamokat előre kell jelentened az elektronikus rendszerbe, hogy bármikor beugorhassanak Hozzád egy kávéra és persze egy jó kis ellenőrzésre…

Sokan olvastok, sok képzővel beszélek és tartom a kapcsolatot. Az ellenőrzéseket senki sem szereti. Normális emberi reakció. Senki sem szereti, ha ellenőrök jönnek a velencei állótükörrel egy jó kis végbéltükrözésre. Itt írtam is erről, olvashatsz két receptet ellenőrzésekhez. 

FONTOS: nem ijesztgetni akarok, hanem segíteni. Amiket most leírok, azt azért írom, hogy konkrét tippeket adjak azzal kapcsolatban, hogyan tudsz bünti-mentesen működni.

És íme, a 3 kulcs a nyugodt alváshoz:

1. Képzések dokumentálása
 Ezekbe a legkönnyebb belekötni, ráadásul egy jó részük jogszabályban is le van szabályozva.
A képzések dokumentálásával kapcsolatban talán a legfontosabb, hogy NE használd egy az egyben más sablonját. A Te cégedre és a Te képzési programodra ÉS a jogszabályok alapján összeállított dokumentációkat érdemes használni.
A kötelező papírhalmokról (értsd: képzési dokumentációkról) itt olvashatsz bővebben. 

2. Szabályok változásának követése
Ezt nem kell ragoznom. Nem akarsz egy nap arra ébredni, hogy amióta megszerezted az engedélyt, azóta kétszer megváltoztak az előírások. Ugyan apróságokban, de ez éppen elég ahhoz, hogy a másfél évvel azelőtt kötött felnőttképzési szerződéseid ne legyenek jók.

3. Minőségbiztosítás
Ugyan csak az "A" (OKJ), "B" (egyéb szakmai) és "C" (nyelvi) képzéseknél kötelező, de azért "D" (egyéb, régen: általános) képzéseknél is érdemes egy bejáratott folyamatot használni.
A minőségbiztosításnál, azon túl, hogy itt is egy rakat előírást kell betartanod, a legfontosabb, hogy ne bonyolítsd túl. A foolproof folyamatok a legjobbak, azok, amelyek egyszerűek, könnyen betarthatóak. Ezeknél a legnehezebb hibázni. A túlbonyolítottaknál irtó könnyű hibázni.
A túlbonyolított minőségbiztosítás veszélyeiről itt olvashatsz.

Az engedély megszerzése egy nagyon fontos lépés. De csak az első. Utána jön a lényeg. Hogy használni is tudd és kamatoztatni tudd az engedélybe belefektetett időt, pénzt és energiát. Hogy tanfolyamokat tudj vele indítani, pályázatokon tudj indulni, vagy mások Nálad tudják elkölteni a pályázati pénzt. És az a pénz meg is érkezzen a számládra. És ne fizesd el a gatyádat ellenőrzéseknél. Ez mind-mind az engedély megalapozásától és utána a fenntartásától függ.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,


Pásztor Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?