Mikor van szükség egyáltalán a felnőttképzési engedélyre?




Scientia potentia est, azaz a tudás hatalom, by Sir Francis Bacon.

A felnőttképzés új világára is érvényes Sir Francis Bacon kristálytiszta logikájú következtetése. A felnőttképzés új világában is érdemes tudnod, hogy melyek azok az esetek, amikor mindenképpen szükséged van engedélyre, és melyek azok az esetek, amikor mérlegelhetsz és dönthetsz. 

Özönlenek hozzám a kérdések, köszönöm a bizalmat. 

Apropó, tudod, ezen a héten kinyitottam a kapukat. 
Ezen a héten nem csak az Informátor PLUSZ és VIP tagoknak válaszolok felnőttképzési (pszichológiai tanácsadásban más az illetékes) kérdésekre, hanem minden kedves olvasómnak, aki betartja ezt a 3 egyszerű lépést: 
1. Személyenként 1 kérdés.
2. Max. 5 mondat. 
Nem biztos, hogy azonnal, mert rengeteg e-mail jön, de válaszolok. :-)

Szóval, hogy szavamat ne feledjem, özönlenek a kérdések és nagyon sok kérdés érinti azt a témát, hogy, és itt most egyszerűsítek: "egyáltalán kell nekem az engedély?"

Itt és most felsorolom Neked azokat az eseteket, amikor a felnőttképzési engedélyt nem tudod megkerülni, a (FIGYELEM! Uncsi jogszabályveszély) 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvény 1. § alapján:

1. OKJ-s képzés.
2. Egyéb szakmai képzés, ha támogatott (támogatott képzés, értsd: bármilyen állami, vagy EU-s pénz van benne. Igen, a szakképzési terhére is állami pénz, azaz támogatott képzés.)
3. Általános nyelvi képzés, vagy bármilyen, egyéb támogatott nyelvi képzés (támogatott: lásd 2. pont zárójel).
4. Egyéb képzés (régen ez volt az általános képzés, pl. olyan tréningekre gondolj itt, mint kommunikációs tréning), ha támogatott (támogatott: lásd 2. pont zárójel). 
5. Képzések áfamentessége.

Ezeknél az eseteknél nem igazán tudod megkerülni a felnőttképzésben az engedélyt. 
Minden más képzésnél, ha csak nem hatósági, mert azokra megint külön jogszabályok érvényesek, szóval minden más képzésnél a Te döntésed, hogy engedélyezett, vagy nem engedélyezett képzőként végzed a tanfolyamokat.


Addig is, sok tanfolyamot kívánok Neked, 


Pásztor Eszter 
Független Felnőttképzési Szakértő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?