A felnőttképzési törvény 2 utat ad



A felnőttképzésben két út áll előtted. A 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvény alapján.
Jól fontold meg, melyik utat választod, akár van már akkreditált intézményed, akár nincs.
Apropó, akkreditált intézmények, ha az előző rendszerben, 2013 előtt akkreditált intézményed van, akkor 2014. augusztus 31-ig érvényes az akkreditációd.
Ha 2013-ban szerezted az intézményakkreditációt, akkor még van időd, 2015. március 31-ig.

Az új felnőttképzési rendszerben tehát két út áll előtted, ha felnőttképzéssel szeretnél foglalkozni. Ha nem, akkor irány a lángossütés, most úgyis szezonja van. :-)
Szóval két út. Teljesen különböznek. Lássuk!

Az első út: a felnőttképzési engedély világa.
Ha úgy gondolod, hogy az államilag támogatott képzések világa felé veszed az irányt, és szeretnéd a tanfolyamok áfamentességét, akkor tudd, hogy az állam feltételeket szab Neked. Most a felnőttképzési engedélyre gondoltam. Ha a felnőttképzési engedély felé veszed az irányt, nem biztos, hogy azt fogsz tudni oktatni és úgy, ahogy azt elképzelted.

Igen, be leszel korlátozva. És az ellenőrzéseknél, ahogy szoktam mondani, velencei állótükörrel jönnek majd Téged végbéltükrözni. Ez az ára annak, hogy cserébe indulhatsz pályázatokon, vagy pályázati pénzt Nálad költhetnek el, vagy áfamentesek a tanfolyamok.
Ha ez így belefér, akkor usgyi, irány a felnőttképzési engedély.

A második út: a szabadpiaci képzések világa.
Ha úgy gondolod, a függetlenséged mindennél többet ér és tisztában vagy azzal, hogy a szabadpiacon mások a játékszabályok, mint egy támogatott tanfolyamnál, akkor irány a szabadpiac! Ebben az esetben alapból áfásak lesznek a tanfolyamaid, támogatott képzéseket sem végezhetsz, de azt oktathatsz és úgy, ahogy csak elképzelted.

Az új felnőttképzési törvény, a 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről a régihez képest szerintem tisztább helyzetet hozott. Sokkal tisztább az, hogy mi az engedélyezett  és mi nem. Az engedélyezett képzések világa az ellenőrzött, állami támogatást kapó, akármit-nem-taníthatsz-képzések világa. Cserébe viszont amikor szabadpiacnak oktatsz, teljesen szabad kezet kapsz, az állam csak egy OSAP 1665 jelentést vár el Tőled, semmi mást.

Szóval mindenképpen a Te választásod, melyik útra lépsz rá. Egy a fontos, hogy bármelyik utat is választod, tudd, hogy a választásod mivel jár.

És persze, tudod, az aranyszabály: számolj, számolj, mindig számolj és a cég fényre derül! :-) 


Sok tanfolyamot kívánok Neked,


Pásztor Eszter
Független Felnőttképzési Szakértő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?