Miben különbözik az akkreditációtól a felnőttképzési engedély?



Kicsi a világ. A hétvégén családi összejövetelen voltam. Az egyik unokatesóm kisfiának volt az első áldozása. Ősi protestáns famíliából származom anyai nagyanyám révén. Nagyapámnál van egy hívő katolikus ág. Néha ugratja egymást a két oldal. :-)

Szóval, a családi összeröffön jókat dumcsiztunk. Kiderült, hogy jogászként az unokatesóm szövegezte a 393/2013. (XI.12.) Korm. rendelet (az engedélyt és az ellenőrzéseket szabályozó rendelet) bizonyos részeit. Érdekeset beszélgettünk. A puncstorta finom volt.

Egyre többen gondolkodtok felnőttképzési engedélyben. Szoktam mondani ügyfeleimnek, annyi e-mailt kapok, hogy ki sem kell tennem a lábam a lakásból ahhoz, hogy tudjam, mi történik a felnőttképzésben. Kezd felébredni Csipkerózsika álmából a piac.


Miben más az engedély, mint az akkreditáció?

Ahogy írtam a múlt héten, a felnőttképzési akkreditáció már nincs. Elmúlt. Ha van ilyened, amíg a felnőttképzési törvény szerint érvényes, használd ki az előnyeit. A felnőttképzési akkreditáció helyett van a felnőttképzési engedély.
A felnőttképzési engedély mögötti elv gyakorlatilag ugyanaz, mint az akkreditáció mögötti elv volt. 


Melyek azok az apró részletek, amiben változott az engedély az akkreditációhoz képest? 


Ebből most kiragadok Neked két szempontot. A többit részletesebben a jövő heti Informátorban boncolom. Melyik különbséggel kezdjem? A rossz hírrel, vagy a jó hírrel?
Tudod mit, kezdem a rosszal.

Anno az akkreditációról azt mondták, komplikált és bonyolult, elönti a képzőket a papírmunka.
A közhiedelemmel ellentétben az új felnőttképzési rendszerben nem lett kevesebb a papír. Sőt. Az akkreditáció, szerény véleményem szerint, óvodás csendespihenő volt dokumentációs szempontból az engedélyhez képest. "A", "B" és "C" (nyelvi) képzési köröknél mindenképpen. Én mondjuk "D"  képzési körnél sem aludnék, mert ott meg egy ellenőrzésnél lehet nagyot koppanni, ha nem figyelsz.

Hogy csak a legfeltűnőbbeket említsem: bonyolultabb a minőségirányítás. Pl. oktatói továbbképzési (lepapírozott!) és ellenőrzési rendszert is működtetni kell (ez utóbbi egyébként kifejezetten jó dolog, végre!). Nem is beszélve arról, hogy a tanfolyamok lejelentése sokrétűbb, és persze sokkal több mindenre kell odafigyelni a működtetés közben is. Az elégedettségmérők dokumentálására most nem térek ki, az maga a horror. Indulhatna az életszerűtlen paragrafusok országos bajnokságán. Azt a részt nem az unokatesóm szövegezte, megkérdeztem tőle. Mindent összevetve, sokkal nagyobb tudatosságot és odafigyelést igényel majd az engedély működtetése, mint az akkreditáció valaha.

De a felhők felett mindig kék az ég. Folytatom a jó hírrel.

Másik különbség az akkreditáció és az engedély között, és jön a jó hír, hogy az akkreditációnál a programakkreditáció "kőbe volt vésve".

Ez érthetően fogalmazva azt jelentette, hogy ha leírtál valamit a programban és azt az akkori FAT akkreditálta, akkor attól nem tudtál eltérni. Azaz eltérhettél, de ennek egy ellenőrzésnél bizony voltak kellemetlen következményei. Ez egy meglehetősen életszerűtlen szabályozás volt. Hiszen pont ez az információs kor lényege. Minden változik. Az a program, amit ma megírok és csinálok, nem biztos, sőt, biztos hogy nem lesz ugyanaz két év múlva. Persze, a megváltozott programot újraakkreditáltathattad. De már nem ugyanazon a néven és persze 2-3 hónapot kellett várnod az eredményre.

Ez most kicsit változott az engedélynél, pozitív irányba. Ujjé!
Annyiban, hogy ha megfelel a hatályos SZVK-nak (OKJ), vagy programkövetelménynek (egyéb szakmai, nyelvi képzések), akkor elvileg változtathatod a képzési programod és nem kell újra engedélyeztetned a képzést. Csak megírod, vagy megíratod a képzési programot és utána előminősítteted egy felnőttképzési szakértővel. Előminősítés után már is az új, megváltozott program alapján a képzést.

Az akkreditáció és az engedély elve ugyanaz. Részletek változtak az akkreditációhoz képest a felnőttképzési engedélynél. Ezek a részletek azonban nagyon fontosak, főleg, hogy ha engedélyben gondolkozol. Érdemes a mutatóujjad folyamatosan az események ütőerén tartanod.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,


Pásztor Eszter
Független Felnőttképzési Szakértő


Ui: a felnőttképzési piac elkezdett felpezsdülni. Apropó, hozzáértők jelezték nekem, hamarosan készen lesznek az informatikai fejlesztések az Informátorban. Nem kell már sokáig várni és újra lehet csatlakozni az Informátor előfizetők népes tagságához. Figyeld a híreket!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?