Felnőttképzési engedély az áfamentesség miatt? Ha nagyban gondolkozol, akkor igen!



Mi a teendő képzéseknél az áfa-nem áfa kérdéssel? 

Előrebocsájtom, kérlek, vedd figyelembe, hogy felnőttképzési tanácsadó vagyok, a felnőttképzéshez értek. Azaz nem vagyok könyvelő, és nem vagyok Mekk Elek. Amit itt most majd leírok Neked, azt azért írom, mert felnőttképzéssel foglalkozónak ezt érdemes tudnia. Meg persze a józan paraszti, amit most használni fogok. :-) Mielőtt adózási, elszámolási dolgokban gondolkozol,  mindenképpen fordulj könyvelődhöz, adótanácsadódhoz.

Amit képzéseknél az áfa kérdésről egy felnőttképzéssel foglalkozónak érdemes tudnia az az, ami az előző hetekben egyre gyakrabban felmerült: az áfatörvényben kerek-perec le van írva, hogy a felnőttképzési törvény alapján szervezett engedélyezett képzések áfamentesek.

Tehát előfordulhat az, hogy áfamentesség miatt engedélyeztetni akarsz egy teljesen szabadpiaci képzést, olyan képzést, amelyet amúgy nem lenne Neked kötelező engedélyeztetni. 

Mi a véleményem? Sokan kérdezitek ezt.
Ne hagyd az asztalon az ÁFA-t! Igen, egy 5 milliós cégnek nem érdemes az áfamentesség miatt megcsinálni az engedélyt. Arra ott van a TAM-os cég, 6 millió bevételig, OK.

De ha csak egy kicsit is nagyobban gondolkozol, ha egy kicsit is nagyobbra szeretnél lőni, mint évi 5-6 millió, akkor érdemes elgondolkodnod az engedélyben és az áfamentességben.

Ha "csak" 30 milliót behozol egy képzésből egy évben és ehhez nem is kell túl nagynak lenni, akkor ennek az ÁFA-ja közel 10 millió forint.
Közel 10 millió forint nagyon sok pénz ahhoz, hogy csak úgy elmenj mellette.
A felnőttképzési cégemben anno 3, azaz három év alatt elértük a 30 milliós bevételt. 3 év alatt, onnan, hogy elkezdtük csinálni a céget, a felnőttképzési tevékenységet. Mindezt Budapest egy agglomerációs településén, egy képzéstípusból. 30 millió. Erős érv.

A 30 milliós bevétel/ év képzésekből pár év alatt elérhető, ha drágább, egyedi, különleges szakmai képzésed van, akkor már az első évben.
Elérhető, megcsinálható és ha már megcsinálod, miért fizettetnél ÁFA-t a résztvevőkkel? Miért hagynád az államnál az ÁFA-t, ahelyett, hogy be sem fizeted?

Ha különleges, jó képzéseid vannak, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy nem hagyod ott az áfát az asztalon. Igen, a felnőttképzési engedély sok kötelezettséggel jár. Sok mindenre oda kell figyelned. 
Ezért is gondolom, hogy éves 5-6 millió forintos bevételnél felesleges az engedéllyel bajlódni.
De évi 30 milliónál? Én erőteljesen elgondolkodnék azon a 8 100 000 forinton, amit az államnak befizetek 30 millió után. És 30 millió felett meg aztán pláne.

Tanácsadóként nekem nincs ilyen lehetőségem, hogy áfamentes legyek, nekem el kell kérnem és be kell fizetnem az ÁFA-t. Főleg, hogy tanácsadóként is többszörösen túlszárnyalom az évi 6 millió forintos adómentes határt.
De ha már képzésekre van áfamentesség, akkor miért is hagynád annyiban a dolgot?
Miért ne használnád ki a képzések adómentességét? Az engedélyezett képzéseknél az áfamentesség nagyon sok pénz tud Nálad hagyni és Te is kedvezőbb áron tudod adni a résztvevőknek a képzést.
Miért ne tennéd meg, ha van rá lehetőség?


Sok tanfolyamot kívánok Neked, 


Pásztor Eszter



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?