Meddig érvényes az intézményakkreditációd?



"In the new economy, information, education, and motivation are everything."
"Az új gazdaságban az információ, az oktatás és a motiváció jelent mindent."

William Jefferson Clinton, ismertebb nevén: Bill Clinton, az USA elnöke 1993-2001

 
Az ipari korból lassan-lassan csúszunk bele az információs korba. Lassan-lassan, mert az információs kor valamikor az 1970-es években kezdődött, láthatóvá a múlt század 90-es éveiben vált. Az információs kor nem jobb, nem rosszabb, mint az előző, az ipari kor, hanem más. Az információs korban a változások gyorsabbak és sokkal többen vannak, mint valaha. Az információs korban az eddig nem tapasztalt, szuperszónikus sebességű változások jelentik az állandóságot.

A változásoknál mi az, ami eldöntheti a sikered és kiemelkedésed? Többek között: az információ, a képzés, a gyorsaság, az agilitás. A felnőttképzés területén is.
A felnőttképzésben gigantikus változásoknak vagy szemtanúja. Olyan változásnak, amely még nem zajlott a felnőttképzésben. Olyan változásnak, amely gyökeresen új viszonyokat fog majd hozni.
Régi képzők tűnnek majd el, lovagolnak bele a lenyugvó nap fényébe és új, vagy éppen régi képzők emelkednek majd ki az ismeretlenségből. Melyik csoportba tartozol majd?

Az akkreditáció, ha rendelkezel vele, ad Neked egy kis időt, hogy megnézd, merre mennek a változások, átgondold a helyzeted és dönts. Dönts arról, merre mész és mi lesz a következő nagy dobásod.

Meddig ad Neked az intézményakkreditáció gondolkodási időt? Meddig érvényes az intézményakkreditációd? Meddig tudsz az intézményakkreditáció védőernyője alatt felnőtteket képezni?

Ha ebben az évben kaptad az intézményakkreditációt, akkor az van az intézményakkreditációs tanúsítványodon, hogy 2017-ig érvényes. Így is van, érvényes lesz 2017-ig, használni azonban 2015- 03. 31-ig tudod. Miért?

A "titok" az új felnőttképzési törvény átmeneti rendelkezéseiben van. 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvény 30. §, amely szerint, ha ebben az évben, azaz 2013-ban szerezted az intézményakkreditációt, akkor 2015. 03. 31-ig indíthatsz tanfolyamokat a 2013. 08. 31-én érvényes jogszabályok szerint.
Tehát a régi felnőttképzési törvény alapján 2015. 03. 31-ig indíthatsz képzéseket, ha ebben az évben szerezted az intézményakkreditációt.

Ez azt jelenti, hogy a 2013-ban szerzett intézményakkreditációd érvényes lesz 2017-ig, használni 2015. 03. 31-ig tudod. Addig viszont a régi szabályok szerint indíthatsz képzést.
Lefordítva: képzeld el, hogy van egy horgászengedélyed egy tóra. A tó tele van hallal, csak úgy ficánkolnak benne és a tó körbe van véve védőhálóval, gyönyörű természeti környezetben. A horgászengedélyed érvényes 4 évig. Aztán egy szép nap, kb. másfél év múlva leengedik a tavat. A horgászengedélyed természetesen továbbra is érvényes lesz, ülhetsz majd a tó üres medre előtt a horgászbotoddal. Ez fog történni az intézményakkreditációddal. Ha csak nem változnak meg a jogszabályok addig, de sci-fi-vel most nem foglalkozom.


A régi rendszer, az intézményakkreditáció már nem működik, az új rendszer, az új akkreditáció, az engedély pedig még nem működik. Az új akkreditáció, az engedélyezés bevezetése vízválasztó lesz a felnőttképzésben. Miért? Erre is választ ad majd a következő, jövő hét szerdán, október 30-án megjelenő legújabb Informátor.

Az intézményakkreditációd, ha ebben az évben, azaz 2013-ban szerezted, még másfél évig lehetőséget, védőhálót biztosít Neked. Ha intézményakkreditációd van, használd ki a lehetőséged, amíg az ismert tó tele van vízzel és hallal.



Kellemes hetet kívánok,


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő
Ui: ha komolyan gondolod a felnőttképzést, ha prosperálni akarsz, mint képző, akkor nem engedheted meg magadnak, hogy ne tájékozódj. Az információ hiánya szabotálhatja minden felnőttképzési tevékenységedet, ne engedd!
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?