Új és régi akkreditáció, mikor lesz rá szükséged?



Tombol az augusztus.
Perzselően kánikulai napok köszöntöttek ránk, a táj és az emberek kitikkadtak. Az ablakom alatt a kabócakórus sem nyomja az adást esténként oly lelkesen, mint pár hete.
Egyszóval, a nyááááááááár dandárja van, hőség és gyér forgalom az utakon.

Ez azonban ne altassa el felnőttképzési éberséged! :-) Készülj, néhány hét múlva robban a bomba a felnőttképzésben, jönnek a mindent elsöprő változások, jön az új akkreditáció, azaz az engedély. Szeptember 1-től az akkreditációt engedélynek fogják hívni és bizony kissé megváltoznak a játékszabályok.

Mikor is lesz feltétlenül szükséged az új akkreditációra, az engedélyre?

Nézzük meg, mit is mond erről az új felnőttképzési törvény, a 2013. évi LXXVII. (77-es), rögtön az első paragrafusban:

"a) a szakképzésről szóló törvény szerinti, állam által elismert szakképesítés (a továbbiakban: OKJ szerinti szakképesítés) megszerzésére irányuló szakmai képzés,
b) az a) pont hatálya alá nem tartozó, támogatott egyéb szakmai képzés,
c) általános nyelvi képzés és támogatott egyéb nyelvi képzés,
d) az a)–c) pont hatálya alá nem tartozó, támogatott egyéb képzés"


Zanzásítva: akkor lesz szükséged az új akkreditációra, az engedélyre, ha OKJ-s tanfolyamot, KER szintre felkészítő nyelvtanfolyamot (akár szabadpiaci, akár államilag támogatott), vagy államilag támogatott képzést szervezel.

Rengetegen írtok nekem, hogy mit tudunk az új akkreditációról, az engedélyről. Nos, egyelőre annyit, amennyi az új felnőttképzési törvényben van. Elvileg augusztusban jön(nek) ki a végreahajtási rendelet(ek), amikor ezek kijönnek, akkor elvileg többet fogunk tudni az engedélyről, minek kell megfelelni, mennyi az annyi, satöbbi, satöbbi, satöbbi. 

Addig is pihenj, élvezd a kánikulát, és készülj az új akkreditációra, az engedélyre!


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő

Ui: az Informátor tagok erről a hírről már régebben értesültek. Ha Te is szeretnél naprakészen értesülni a hírekről, várlak az Informátor tagok között.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?