Mi a tanfolyamaid igazi értéke?



Mindenki többet, jobbat szeretne elérni az életben. Kutatások szerint, az agyunk 40-es éveink végéig fejlődik. Magyarul, a 40-es éveink végéig formálhatjuk a személyiségünket. A felnőttképzésnek pedig ebben nagy szerepe van.

Nemsokára indul a gépem Amszterdamba. Gondoltam, mielőtt felszállok, nem megyek el anélkül, hogy azt mondanám, fapapucs (ha már Hollandia) és leírok pár gondolatot. Hátha az illetékesekhez is bejutnak a gondolatok és jobb lesz a felnőttképzésnek és Neked is.

Mi a felnőttképzés? És mi a tanfolyamaid értéke?
A felnőttképzés sokkal több, mint az, hogy tanfolyamokat csinálunk azért, hogy "papírt" adjunk a résztvevőknek.
A képzésekkel nem csak meg tudsz élni és lehetőséget biztosítasz saját magadnak, hanem értéket teremtesz.

Nem véletlenül írom az "érték" szót. Van, aminek van pénzben kifejezhető ára. Egy tanfolyamnak is. Az érték viszont megfoghatatlan, sokkal többet ér, mint valaminek az ára.

A felnőttképzés értéke, hogy a felnőttképzés az ország jövőjének egyik kulcsa. Sokan legyintenek erre. Azt mondják, hogy a gyerekeket kell oktatni, a felnőttekről már lemondanak.
Megértem, miért mondják, azonban lehet, érdemes elgondolkodni azon, hogy a gyerekek kiket másolnak. Igen, bizony ám, a felnőtteket!

Hiába oktatjuk a gyerekeket, ha a gyerekek a felnőtteket másolják, akkor előbb-utóbb ugyanazok a minták visszajönnek. Ha fejlődést, előrelépést akarunk, akkor a felnőttek képzése elengedhetetlen.
A felnőttképzés annak a kulcsa, hogy megváltoztathatjuk, fejleszthetjük magunkat.

És ha az egyén fejlődik, fejlődik az ország is. Ez a kettő összefügg.

Nem most kezdtem a felnőttképzésben, nem kirakat maca vagyok. A végzettségeimet és szakértői dolgaimat innen le lehet tölteni. Akkor vettek fel elsőre az egyetemre, amikor tízen mentünk egy helyre. Apropó, a legutolsó szakértői papíromat aláíró Pásztor Tibor NEM rokonom. 2003 óta vagyok felnőttképzési szakértő, rendszereken átívelek, vannak, akik "nagy túlélőnek" hívnak. 😄

Mivel a felnőttképzésben gyakorlatomat nem az íróasztal mögött szereztem, ezért látok és láttam dolgokat az elmúlt 20 évben.

Ahogy az amerikaiak mondják: put your money where your mouth is, azaz voksolj a pénzeddel is oda, amiben hiszel. Ennek jegyében tanfolyamokra járok. És találkozom olyan tanárokkal, mint Tamás, aki nagyon tehetséges. Ha olvasod: nagyon jó tanár vagy! 10-20 év múlva fel fogod fedezni a tehetségeket és én büszkén húzom ki magam, hogy Nálad tanultam balettozni.👏😃

A felnőttképzés a 21. században kulcs iparág.

Egy olyan korban, ahol öt év alatt gyökeres változások mennek végbe, senki sem dőlhet hátra.

Ehhez képest, itthon van min dolgoznunk.
Többször citáltam már én is itt a blogon, hogy az európai statisztikákban mennyire hátul kullogunk, és milyen kevesen vesznek részt felnőttképzésben. Főleg a fejlett Skandináv országokhoz képest, ahol 20-30 % körüli a lakosság részvétele a felnőttképzésben. Ez nagyon magas szám.

Ha nem is azonnal ide kellene eljutni, de kerekedjünk felül a nehézségeken!
Kezdve azzal, hogy, és itt kimondom, amit sokan nem mernek, nem érdekel, úgyis tudja mindenki a szakmában, hogy kimondom, amit gondolok. Szóval kezdve azzal, hogy túlszabályozott a felnőttképzés. Ez nem ösztönzi a cégeket arra, hogy képzéseket, jó képzéseket csináljanak.

És ami, különösen a 21. században irreális: irtózatosan magasak az OKJ-s óraszámok. 960 órát felnőtteknek nincs idejük tanulni annak érdekében, hogy egy szakmát elsajátítsanak. Értem a változtatás mögötti szándékot, mert az sem volt jó, hogy mondjuk 80 órában kitanulták a hegesztő szakmát, most csak mondtam valamit.

De azért a két véglet között lehetne jó megoldást találni. Hogy ne öntsük ki a fürdővízzel együtt a gyereket is, hanem a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.

Ha emlékszel arra, hogy a rendszerváltás után milyen sokan tanultak felnőttképzésben és sokan fejlődni akartak, mert azt érezték, ez lesz a jövőjük záloga. Miért ne lehetne most is ugyanez?

Mégis, kérdezheted, egy ilyen túlszabályozott rendszerben tudsz jó képzéseket csinálni?
Érdemes jó képzéseket csinálni?

IGEN! Ha már csinálod, csináld jól. És igen, egy ilyen túlszabályozott rendszerben is lehet élni az engedély lehetőségeivel.

Erről is szó lesz a jövő héten, addig is, legyen gyönyörű heted!

Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez