Stratégia a felnőttképzési engedélyedhez



A mai cikkből megtudhatod, hogyan játssz úgy, hogy a szabályok Neked segítsenek, hogy elérd a céljaidat, hogy a felnőttképzési engedélyed valóban azt az eredményt hozza, amiért belevágsz.


Hallottál már az aranykezű Fischbaum-ról?
Kérlek szépen, az aranykezű Fischbaum figurája Efrájim Kishon egyik humoreszkjének főhőse. Fischbaum az izraeli adóhatóság ellenőre. Bravúros nyomozással kideríti, hogy a minimálbérre bejelentett, jó nevű buldózer nagykereskedő a hivatalos jövedelméből tuti ziher nem vehette meg az egyik sugárút páratlan oldalát.

Fischbaum kiszállt a buldózer nagykereskedő otthonába, helyszíni szemlére. Becsenget, nyílik az ajtó. Fischbaum bemutatkozik, hogy kezicsókolom, az adóhatóságtól érkeztem, ellenőrzésre. Az ajtót kinyitó ember nyüszítve menekült. Még hátrakiáltott a családtagoknak, hogy mit rejtsenek el.

Az adóhatóság ellenőrei behatoltak a lakásba. A zsákmány tekintélyes. A Napóleon aranyak a baracklekvárban voltak. Az ellenőrzést sikerrel zárják, egyetlen apró gikszert leszámítva. Fischbaum emberei ugyanis nem a buldózer nagykereskedő otthonában, hanem egy emelettel lejjebb landoltak. Egy nyugdíjas zongorahangolónál. Persze utána átmentek a nagykereskedőhöz is, aki a gyepen át próbált menekülni.

Fischbaum karrierje lendületet vett. Bármerre járt, talált valamit. Hírneve eljutott a legmagasabb körökig. Most a minisztériumban azon gondolkoznak, hogyan tartsák meg ezt a hihetetlen tehetséget, mielőtt dezertálna a magánszektorba.

Mindenesetre kitüntetést már kapott. A kitüntetés részeként átnyújtottak neki egy szobrot, amely műtárgy a világ legmagasabb adókulcsát ábrázolja.


Hogyan segít Neked Fischbaum sztorija a felnőttképzési engedélyednél?


Ezen a humoreszken jókat lehet röhögni.

Van egy tippem, hogy ilyen rámutatós eséllyel lehet kiszűrni a képző cégek közül soknál, hányan tartják be az utolsó pontig a minőségbiztosításukban leírtakat. Ki kevéssé, ki jobban, ha nagyon kutakodsz, előbb-utóbb megtalálhatod sokaknál a Napóleon aranyakat a baracklekvárban.

Ennek egy része egyfelől, hogy sokan nem értik a minőségbiztosítás lényegét.
Nem az ő hibájuk. Mi, magyarok, nem a szabálykövetésünkről vagyunk híresek.

Másfelől meg, a khm, fogalmazzunk úgy, hogy laza szabálykövetés azért is alakult ki, mert a szabályok túl részletesek. Már-már a betarthatatlanság határán.

Szinte csak az nincs leszabályozva, ha a felnőttképzési engedélyt nézzük, hogy milyen színű bugyi legyen a tanáron, miközben tanít.
És a túl részletes szabályok mellett nincs segítség, nincs magyarázat, mi mivel van összefüggésben, miért úgy van leírva az, ami le van írva.

Csak be kell tartani. Ez a szabál. (Direkt írtam l-el).

Na most, van egy ilyen helyzet.

Egy ilyen helyzetben cselekedhetsz úgy az engedélyed megszerzésénél, hogy tök mindegy, mi van, csak a papír, az engedély legyen meg. Ezt megértem, nagyon bonyolult életet élünk, nem akarsz rá figyelni. Ott van egy csomó probléma, az ügyfelek, a sok munka és a macska lehányta a kedvenc könyvedet. Többet is.

És állhatsz úgy is hozzá, hogy ha már úgyis csinálod, akkor legyen az jó Neked is.
Hogyan? Ezzel foglalkozunk a mai cikkben.

Gondolj arra, hogy Neked is van egy célod, amiért a tanfolyamokat csinálod.
Képzeld el magad elé a célodat a képzéseknél, a tanfolyamoknál, a cégednél.

Megvan? Szuper.
Ennek a célnak a megvalósításához vannak eszközeid.
Ez az egyik a minőségpolitika.

A minőségpolitikád összeállításának három lépése van.
Ebből ma az első, legfontosabb résszel foglalkozunk.

Először is, fogj egy papírt és írd le, hogy mi az a 3, azaz három terület, amely szerinted a legfontosabb a céged működése szempontjából. Abból a szempontból, hogy legyen elég ügyfeled, mert hiszen ügyfelek nélkül nincs semmi.

Ügyfelek meg akkor jönnek Hozzád, amikor valami olyat adsz, amiért érdemes jönni, amikor értéket adsz.

Tehát, megírod, mi az a 3 terület, amelyik az értékteremtéshez, a céged működéséhez a legfontosabb. 

Amikor megvagy ezzel a három területtel, akkor leírod, hogy hogyan tud ez a három terület hozzájárulni, hogy több ügyfeled legyen és ezek az ügyfelek a lehető legfantasztikusabb tanfolyamokat kapják.

Miért fontos ez Neked?

Most alkottad meg a céged stratégiáját.
Igen, bizony. A minőségpolitika álcája alatt megvan egyben a céged stratégiája is.

Mi is a stratégia?

Annak a megtervezése, hogy a végső célt, azaz a sok ügyfelet, jó tanfolyamokat, magas bevételt, társadalmi presztízst, bármit, amit kitűztél magad elé, hogyan éred el.

Arnold Schwarzenegger szavaival:

„Teljesen rá tudok koncentrálni arra a látomásra, hogy mit akarok elérni a jövőben.  
Amikor álmodozom róla annyira tisztán látom,  hogy már-már ez a valóság.
Aztán elfog egy könnyed érzés, nem kell görcsölnöm, hogy elérjem a célomat, mert már azt érzem, hogy ott vagyok, az egész csak idő kérdése.”

„Kitűztem egy célt, nagyon tisztán láttam magam előtt, aztán megteremtettem hozzá a törekvést, az éhséget, hogy a cél valósággá váljon. Van egyfajta boldogság ebben az ambícióban, abban, hogy van egy elképzelésed, egy víziód magad előtt. Ezzel az örömmel magadban a fegyelmezettség nem nehéz, vagy negatív, vagy nyomasztó. Imádod azt, amit muszáj csinálnod: elmenni edzeni, keményen dolgozni a forgatásokon. Akkor is, amikor -- és ez általában így van -- a fájdalom része a cél elérésének, el tudod fogadni még azt is.”


És van még valami.
Van még valami, ami jóval előrébb mutat, mint számok, kimutatások, folyamatok, tervezés.
Ami a stratégia igazából.

A stratégia az üzemanyagod.
A stratégia az, ami fűt Téged.
A stratégia az, amiért felkelsz hétfőn hatkor és elkezdesz dolgozni. Amiért a képző cégedet csinálod. Amiért bármit csinálsz, ha már itt tartunk. A cél, ami felé tartasz és amit meg akarsz valósítani.

Biztos van ilyened.
Érthetetlen jogi bikkfanyelvbe csomagolva kérik Tőled, hogy ezt írd is le.
Ráadásul ez Neked lesz igazából jó. Amit egyszer leírsz, annak nagyobb esélye van, hogy meg is valósítod. Van egy célod, ami felél mész.
Leírod. Stratégiát alkotsz.

És máris hihetetlenül megnőtt annak az esélye, hogy eléred azt. Bármit is tűztél magad elé és bármiért is tűzted ki magad elé azt a célt.

Sok tanfolyamot kívánok Neked,


Pásztor Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?