4 pótolhatatlan stratégia




A hiba, amit a legtöbben elkövetnek, hogy szem elől tévesztik a célt.
A leggyakoribb kérdés, amit kapok ügyfelektől, hogy mi az, amit feltétlenül meg kell tenniük, hogy jól működjenek a tanfolyamok, több ügyfelük, nagyobb elismertségük legyen. Minden iskolánál, tanfolyamnál más és más a válasz, attól függően, éppen hol tartanak. De tudom, hogy igazából, a szívük mélyén nem erre a válaszra vágynak. Úgyhogy íme, a válasz.

Ha megnézném, milyen iskolába, képző központba fektetnék be, vagy ha most kezdenék felépíteni egy képző központot, tudván mindazt, amit tudok, akkor négy dologra figyelnék. Bárcsak tudtam volna az, amit most tudok, 14 évvel ezelőtt ... Nem mintha nem jól fordultak volna a dolgok a végén, mert jól fordultak. De akkor is, jó lett volna, ha képben vagyok ezzel a négy stratégiával kapcsolatban:

1. Viking hajó előny
2. Emberi egyéniség előny
3. Pénzügyi-levantei előny
4. NAGY ötlet menőségi előny

Beszéljünk ma a Viking hajó előnyről.


Oslo, Norvégia, Viking hajó múzeum
(2 évvel, vörös séróval és 12 kiló plusszal ezelőttről)


Skandinávia kivételes helye a világnak. Svédország a kedvencem. Norvégia pedig a viking hajóival és a fjordokkal írta magát bele a szívembe.
Leesett az állam, amikor megláttam a képen lévő viking hajót. A 820-as években készült. Nem, nem tévedés, nem az 1820-as, hanem a 820-as években.

Két viking hajót találtak meg, temetkezési hajók voltak. NAGY hajók. És amikor azt mondom, hogy nagy, akkor HATALMASAT akarok mondani. A hajón a legénység 30 fős volt. Csak a kormánylapát 3 méteres.

Megtervezett, átgondolt nagy gonddal kifaragott hajó. Látszik, hogy rendszereik voltak. Az evezők egyforma távolságban vannak egymástól, az evezőlyukakon egy kis bevágással. Nem tudom, mire szolgálhatott, de mindegyiken ott volt, kivétel nélkül és egyforma nagyságúra kivágva.

A hajóból kiindulva, a 800-as években a vikingek rájöttek, a működtetett rendszerek = hatékonyság. A hatékonyság = eredmények.

Mi kell a rendszerekhez? Tervezés. És utána a tervezés végrehajtása, a végső cél folyamatos megtartása mellett. Miért fontos az Neked, hogy átgondoltam tervezz és utána a célt szem előtt tartva elérd a kívánt eredményt?

Egyrészről, mert az üzletben az egyik legfontosabb előny a kiszámíthatóság. Másrészről, hogy ne járj úgy, mint legtöbbször én, ruhavásárlásnál. Most hétvégén, kihasználva a Glamour napokat (csajok, ugye tudjátok, miről beszélek? :-), nekiindultam a városnak. Célpont: télikabát.

Betértem az egyik kedvenc üzletembe. És megláttam. Egy pezsgőszínű miniszoknyát. A jobb kezem már nyúlt feléje. A bal kezem lecsapott. A jobb kezemre. És közölte, hogy már van egy sötétkék, egy fekete, egy zöld és egy állatmintás miniszoknyám. Ennyi pontosan elég.

Mentális dulakodás kezdődött a két énem között. Pontozással győzött a miniszoknyás.
Új télikabátom továbbra sincs.

Hiába terveztem, ha utána nem hajtottam végre a tervet és az első miniszoknyánál eltántorodtam. Igaz, az a miniszoknya bomba jó. (Valamint, ha bármikor is a miniszoknyátlan énem győz a jövőben, azonnal pszichiáterhez fordulok. Lábjegyzet bezárva)

OK, ez egy ruhavásárlás, mondhatod. Annyira nem tragikus, ha az ember lánya nem úgy fogja fel, mint egy üzleti vállalkozást. Meg különben is, az életben nem kell mindig Miss/Mr. Tökéletesnek lenni.

Egy üzleti vállalkozásnál azonban a tervezés, a végrehajtás és a végső cél szem előtt tartása elengedhetetlen. Hogy elérd az eredményeket. Az oktatásban, és ez fokozottan érvényes a felnőttképzésre, az eredmények, az egyre növekvő résztvevői létszám előbb-utóbb pedig presztízst hoz.

Mi a Viking hajó stratégia?

A tervezéssel rendszerek, folyamatok megalkotása, azok megcsinálása és a cél elérése.
1300 évvel ezelőtt a tervezéssel és a rendszerekkel nagyon messzire eljutottak a vikingek, messzebbre, mint előttük és sokáig utánuk bárki más.

A tervezés azt jelenti, hogy van egy cél, amit el akarsz érni. Képző központoknál ez általában a résztvevői létszám növelése. És ezt a célt szem előtt tartva tervezed meg a hozzá vezető utat. A hozzá vezető útnál, ahogy útközben szokott lenni, lehetnek, SŐT, lesznek elágazások. Hiszen az élet nem tökéletes. Feltúrják az utat, kerülni kell. És/vagy dugó van. Esik az eső és az autó esernyővé válik, vasárnapi vezetőknél is. De ezektől még a cél, az úti cél változatlan marad.

Ha van egy cél, amit az adott tanfolyammal az ember el akar érni, akkor megtervezi, végrehajtja, teszteli és közben hű marad a célhoz. Nem változtatja minden egyes piaci változásra, igényre, mert ebből előbb-utóbb káosz szokott lenni és egy nem túl hatékonyan működő iskola.
A legnehezebb az, és ezért is művészet az üzlet, hogy meglásd, mikor szükséges alapjaiban megváltoztatnod a tervet és új úti célt kitűzni és mikor szükséges ragaszkodni a megtervezett célhoz, legyenek bármilyen kitérők is közben.

Van tervezés, ami el fog juttatni a célig. Ahogy tervezel, az igenis számít. Több lehetőséget, eredményt, résztvevőt és ezzel presztízst tudsz teremteni magadnak.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

 Pásztor Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?