Számolsz?



Amikor már döntöttél dolgokról és eltervezted, akkor érdemes olykor leállni és megnézni, hol tartasz. Hogy mennek a dolgok? Hol állsz?
Ez az a tempó, amit elterveztél, vagy lassabbat, vagy gyorsabbat szeretnél?

A legtöbben nem mérnek. Nem számolnak. Jó, tudom, ez pont tőlem, aki híres volt az iskolában arról, hogy félreszámolt matekórán, legalábbis furcsán hangzik. Igen, bevallom, feszül itt egy aprócska ellentmondás.

Miért jó Neked, ha számolsz a tanfolyamaidnál?

Először is, mert bizonyos számokat az engedélyezett képzéseknél kötelező mérned. Igen, tudom, ez megint olyan része a dolognak, hogy kötelező, tehát nemszeretem.

Pedig.

Az iskola óta, az életből megtanultam, a számok elmondják Neked a valóságot.
Először is, cégről beszélünk, és egy cégnek az éltető eleme a cashflow. Egy cég azért jött létre, hogy nyereséget hozzon a tulajdonosainak. Igen, tudom, pénz-prűd világban élünk. Már-már  istenkáromlás szintű dolog pénzről és nyereségről beszélni. Közben meg mindenki arra gondol. Ezért függőek tőle az emberek. Olyan most a pénz, mint a viktoriánus korban a szex volt. Mindenki arra gondol, de beszélni alig beszél róla.

Szóval, visszatérve a pénzügyekre.
Először is, mindig tudd, hogy mik és mennyi az állandó költségeid.
Innen indulsz. Érdemes nagyban gondolkoznod, és ehhez először kicsiben kezdeni és onnan felépíteni, mert így ki tudsz alakítani egy olyan gazdálkodási formát, ami működni fog majd Neked.
Amikor megvannak az állandó költségeid, akkor nézd meg, hogy a tanfolyamoknál mi az a pont, ahonnan nyereséges. És onnantól jó a játék!

Ha nyereséges vagy és jó tanfolyamaid vannak, akkor tudsz valódi értéket adni az ügyfeleidnek.
Ne feledd, nem vagy a MÁV, amit az állam dotál. Ez a Te céged.

Szükséged lesz üzleti egyensúlyérzékre. Miért?
Ha elmész a tömegek felé, sokan, kevés pénzért, alacsony költséggel, akkor hozol nyereséget.
Más kérdés, hogy milyenek lesznek a tanfolyamok.
Ha elmész abba az irányba, hogy szent őrültként megmented a világot, akkor fantasztikus lesz a tanfolyam, azonban nem hozol nyereséget, és ha nem lesz nyereség, akkor előbb-utóbb nem lesz tanfolyam sem.

Az a meggyőződésem, hogy olyan céget, tanfolyamot, tevékenységet érdemes csinálni, amely egyszerre nyereséges és jó és hasznos és értéket termel. Ellentmondás?
Úgy érdemes csinálni, hogy nyereséges legyen, mert különben nincs értelme csinálni. És úgy érdemes csinálni, hogy jól csinálja az ember, mert különben szintén nincs értelme miért.
Kötéltánc? Igen és egyben művészet is.

A napokban olvastam Coco Chanel életrajzát. Nála is észrevettem azt, amit más sikeres embereknél,  Steve Jobs, vagy Birigitte Bardot, hogy a pénztől nem függött, hanem mérésre használta. Arra használta, hogy megmérje, honnan, hová jutott el.

Ahhoz, hogy a tudást meg tudd osztani emberekkel, hogy valóban kiváló tanfolyamokat tudjál adni, ahhoz érdemes mérned és nézned a számaidat, hogy nyereséges ÉS jó tanfolyamokat tudj csinálni.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,


Pásztor Eszter


Még több infó:

Jó vagy benne? 
Hogyan állítod össze az engedélyt, avagy vagyoni biztosíték: kinek és hogyan
Ingyenes anyagok felnőttképzési engedélyhez

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?