5 hiba, amiket kerülj el, ha nyereséget is akarsz a képzéseidből



Az emberek mindig azt kérdezik tőlem: hogyan lehet nyereségessé tenni a képzéseket, hogyan tudnak pénzt keresni képzésekből?

Learning Annex. Egy kis, amerikai felnőttképző cég volt, egészen addig, amíg a tulajdonosa, Bill Zanker nem találkozott Donald Trump-pal.

Hogyan is történt a növekedés és Te mit tudsz profitálni a sztoriból a képzéseidnél?

Bill Zanker, aki a Learning Annex felnőttképző cég alapítója, évekig próbálta felhívni Donald Trump-ot,  hogy tartson nála előadást. "A Donald", ahogy az USA-ban hívják, nem fogadta a hívásait.
Aztán Mr. Zanker egyszer csak úgy döntött, bátor lesz. Felkelti a Nagy Donald érdeklődését azzal, hogy 10 000 dollárt, mai árfolyamon kb. 3 millió forintot kínál egy előadásért.

Szerinted mi volt a titkárnő válasza? Elárulom: "csak ennyi"? És lerakta a telefont. Felhívta megint. 25 000 dollárt kínált. Titkárnő: "Mr. Trump-ot nem érdekli." Megint felhívta: 100 000 dollár. 30 millió forint. Titkárnő semleges válasza: "Mr. Trump nem vállalja."

Akkor Mr. Zanker úgy döntött, csak úgy tud a nagyok ligájában játszani, ha kitolja a saját határait. Feladja a komfortzónáját és valami olyasmit csinál, amit előtte nem.
Felhívta a titkárnőt és felajánlott 1 millió dollárt. Egyetlen, egyórás előadásért. A Donald-nak.
 Akkoriban a Learning Annex legnagyobb éves forgalma 5,5 millió dollár volt. És ebből felajánlott, egyetlen embernek, egy előadásáért, 1 millió dollárt. 300 millió forint. Egyetlen, egyórás előadásért.
Nem tudta, hogyan fogja behozni azt az 1 millió dollárt, de tudta, hogy fejlődni akar.
Titkárnő válasza: nagyon érdekes, megbeszélem Donald-del.

Bill Zanker, ahogy leírja a "Think Big and Kick Ass" című könyvben, lerakta a telefont és kiment a fürdőszobába hányni, akkorra jött ki a stressz és a feszültség. Egy órán belül személyesen Donald Trump hívta fel. Elmondta, hogy tetszik neki a felnőttképző cég és tetszik az ajánlat. Ha Bill biztosítja őt, hogy be tud hozni 10 000  embert az előadásra, akkor elvállalja.
Bill Zanker-nek halvány segédfogalma sem volt arról, hogyan fogja ezt megcsinálni, de azonnal igent mondott. Donald Trump elvállalta.

Kiderült, mindenki hallani akarta Trump-ot élőben. 31500 ember jött el az előadásra. Bill Zanker röhögve, könnyedén fizette ki az 1 millió dolláros díjat.

A legtöbben nem látják, hogy ahhoz, hogy fejlődjenek, növekedésnek induljanak, máshogy érdemes megközelíteniük azt, ahogy dolgoznak és azt, ahogyan látják a dolgokat. Bill Zanker ezt tette és növekedési pályára rakta a képző cégét.

Itt van még 5 másik, nagyon gyakori hiba, amit a képzésekkel kapcsolatban látok:

1. Alulértékelve a tudás, a képzések színvonala és azt, hogy ezzel mekkora értéket ad a képző az ügyfeleinek. Gondolj bele, mennyi, kézzelfogható hasznot és bevételt hoz az ügyfeleknek az, hogy ők, vagy az általuk beiskolázottak új szakmát, vagy nyelvet tanulnak, vagy a készségeiket fejlesztik.

2. Nincsenek rendszerek arra, hogy a tudást, a képzésekben rejlő értéket a lehető legtöbb ügyfélnek átadd a lehető legjobb színvonalon.
- Hogyan fogod behozni az ügyfeleket a képzésekre?
- Hogyan mennek a képzések, honnan hová jutnak el a résztvevők?
- Hogyan ellenőrzöd a tanárokat?
- Hogyan éred el, hogy a résztvevők eredményesek, sikeresek, motiváltak legyenek és újból jöjjenek a képzéseidre? A megrendelők újból megrendeljenek, mert látják az értéket és az eredményességet?
- Mik a leggyakoribb problémák, panaszok és hogyan orvosolod és oldod meg őket? 

3. Loholás az ügyfelek után és árakciókkal ("csak most, tanfolyamok féláron!") próbálsz behozni embereket. Ez azonnali alárendelt pozíciót eredményez. Ebből jönnek azok a helyzetek, hogy van egy engedélyezett tanfolyamod, 100 órában, de egy megrendelőért megcsinálod 60 órában. Majd később még egyért. Először is, az egy dolog, hogy egy ellenőrzésen ez azonnali bünti. Sokkal fontosabb és a jövőbeli bevételeidre sokkal károsabb, hogy ezzel felrúgod a rendszereidet, a képzéseid értéke a megrendelő szemében csökken. És később sem fog érte többet fizetni. És másnak is elmondja.

4. "Pizza-és hullaszállítás" szindróma: túl széles célpiac. A képző céged mindennel foglalkozik, ahelyett, hogy a valódi, az alapvető tudásra és értékre koncentrálna.
Mindenféle képzésed van, mindenféle területen, csak éppen senki nem tudja, hogy miben vagy igazán jó. Ha egy dologra, egy területre koncentrálsz, sokkal könnyebben el tudod érni azon a területen a vezető pozíciót.

5. Nem bízol magadban és a képzéseidben, nem kérsz elég pénzt a képzésekért. A legtöbb képző cég legalább kétszer-négyszer annyit elkérhetne, mint most, a képzéseiért. Rengeteg módszer van arra, hogy a képzések rendszerének, a minőségbiztosításnak, a pénzügyi konstrukcióknak a változtatásával egy képző többet tudjon elkérni és így még több jó tanárt tudjon megfizetni és még nagyobb értéket tudjon adni a résztvevőknek. Úgy, hogy közben ő is jól keres ezzel.

Ha szeretnél több bevételt csinálni a képzésekből, a rendszerek és a stratégia az első és a legjobb lépés, amit afelé tehetsz, hogy az idődet egyre jobban ki tudd használni és nagyobb értéket teremts magadnak és másoknak. De csak akkor, ha valóban akarsz nyereséget csinálni. Szép a szent hevület, de lássuk be, ha egy cég nem nyereséges, be fog zárni és a híd alól nem fogsz tudni segíteni másoknak, átadni a tudásod, életeket megváltoztatni azáltal, amit Nálad tanulhatnak.

Ha nem is a Learning Annex és Donald Trump a cél itt, Magyarországon, de ez egy jó irány! Ebből lehet tanulni és efelé menni, hogy valóban a legtöbbet tudd kihozni a képző cégedből és azt a szakmai és életcélt érd el, amire vágysz.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?