Oklevél, vagy tanúsítvány?


Oklevél = felsőoktatás



A képaláírással már le is lőttem a poént, de nem baj, a fontos információk mindig jobb, hogy ha akár százszor is le vannak írva.

A felnőttképzésben mit adhatsz a résztvevőknek a képzés végén?
Amióta tanácsot adok felnőttképzésben, ami már majdnem egy évtizedet ölel fel, ez az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban előforduló kérdés. Az elmúlt napokban is jó párszor felmerült. Eldöntöttem, virtuális pennát ragadok (nem, nem kentem be magam mézzel), és segítek, nehogy beleszaladj olyan dologba, amibe nem szeretnél.

Oklevelet kizárólag felsőoktatás adhat. Az oklevél közokirat.
Igen, tudom, amikor a mucsaröcsögei focicsapat kiad a játékosának egy papírt, hogy ő a legjobb (jeeeee), azt is oklevélnek hívják. Ez már-már elvárt.

A felnőttképzés képzés. Tehát felnőttképzésben nem adhatsz oklevelet, a fentiek miatt. Az oklevél szabályozásáról, ha nem szenvedsz a paragrafus-undoritisztől és a nagy hőségtől, részletesen olvashatsz a, FIGYELEM! uncsi jogszabályveszély, szóval a 2011. évi CCIV. nemzeti felsőoktatási törvényben, egészen pontosan az 51. §-ban.

Mit adhatsz engedélyezett felnőttképzés végén? Tanúsítványt, vagy modul végén igazolást, attól függően, hogy mit írtál le a képzési programban. A képzés végi tanúsítványnak az A (OKJ), B (egyéb szakmai) és C (nyelvi) képzéseknél jogszabályban megkötött formája és tartalma is van.

Mit adhatsz szabadpiaci felnőttképzés végén? Mivel a felnőttképzési törvény nem tiltja, hogy nem engedélyezett képzések végén kiadj tanúsítványt, ezért szabadpiaci képzések végén is tanúsítványt, vagy igazolást adhatsz ki a résztvevőknek. Ebben az esetben persze nem engedélyezett képzésről fog szólni a papír, hanem sima képzésről.

Száz szónak is egy a vége, a képzések végén tanúsítványt, vagy igazolást adhatsz felnőttképzésben. Szerintem a tanúsítvány jobban hangzik, de ezt mindenki döntse el magának.
Addig is, én megyek sétálni egyet, amíg kellemes, hűvös 26 fok van.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter


Még többet olvashatsz itt felnőttképzésről és felnőttképzési engedélyről:

2 recept: Hogyan működj jól és felelj meg az ellenőrzéseken? 
Az új idők szava: ENGEDÉLY 
5 bevált recept a felnőttképzési szerződéshez

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?