Hogyan tájékoztasd az ügyfeleidet? Avagy mi számít szabadpiaci és mi engedélyezett képzésnek?




Mik az engedélyezett és a szabadpiaci képzések? Hogyan tájékoztatod a képzésekről az ügyfeleidet? 
Bárhogy is, a tájékoztatás legyen egyértelmű. Később leírok Neked pár példát, hogy tudjad használni. És hogy ne az történjen a vevőiddel, mint ami velünk történt pár éve. 

Zsolttal, akivel együtt csinálom a tanácsadást, hobbink a gasztronómia. Nekem három konyha jön be: az anyukám konyhája, az olasz konyha és a japán konyha. Zsoltnak a magyar, az indiai és a japán konyha.  Egyszer felfedeztem a Budapesti Olasz Kultúrintézet honlapján, hogy egy bizonyos napon, 19:30-tól, az olasz régiók gasztronómiai bemutatása lesz. Előadás, majd kóstolás.  

Írtam egy e-mailt az intézetnek. Semmi válasz. Aznap, amikor az előadás volt, (a honlapon továbbra is az eredeti időpont volt meghirdetve aznap is) megcsörgettem őket telefonice. Biztosítottak arról, az előadás és a kóstolás 20:00 órakor kezdődik.

20:10-re oda is érkeztünk. Viccelődtünk is azon, hogy amikor megérkezünk, akkor biztos azzal fogadnak majd, hogy "Önök még nem késtek eleget, kérem, várjanak az előtérben." Nem lövöm le a poént, ha azt írom, alulértékeltük az olaszokat.
Megérkeztünk, bementünk a nagy előadóba, ahol gyanúsan sokan voltak, és ahol egy kóstolás elpakolásának lehettünk szemtanúi. Aztán kisvártatva valaki becsukta a nagy terem nagy ajtaját, a tömeg leült. Gondoltuk, megcserélték és előbb a kóstolás volt, utána jön az előadás. Kicsit bosszankodtunk. 

Mi is leültünk. Bejött egy úriember, leült a zongorához és meglepő fejleményként elkezdett zongorázni. Nagyon jól zongorázott, de ahogy teltek a taktusok, egyre inkább körvonalazódott bennem, ez nem egy gasztronómiai előadás. A darab végén az olasz úriember felállt és elkezdett valami elvont témáról angolul beszélni. Olasz akcentussal. Ez volt az a pillanat, amikor éreztem, itt az idő angolosan távozni. Az angolos távozás végrehajtása inkább rajzfilmszerű kisietés volt, a műélvezettől és borkóstolástól ittas tömeg pillantás-össztüzében.

A terem végén áll két hölgy, megkérdeztük tőlük, és a gasztronómiai előadás? Hát kérem, megcserélték a sorrendet. Először gasztronómiai előadás, utána kóstolás, majd koncert. 19:00 órás kezdettel. Állítólag erről e-mailben értesítettek mindenkit.
Kijöttünk és röhögésben törtünk ki. Zsolt mondta is, hogy a színpadon beszélő zongorista most biztos ilyeneket mond magában, elvékonyodott, megsértődött hangon: "ó, miért mentek ki? Már megint elütöttem a fiszt a da capo-nál! Mindig elütöm! Biztos ezért mentek ki! A kultúra halott! Áááá". :-)

Ez egy remek példa (nem a zongorista világfájdalma, az egész fenti sztori) a tájékoztatás fontosságára. Ebben az esetben ez egy díjmentes előadás volt, tehát max. röhögtünk egy nagyot.
Mik is az engedélyezett képzések? 

Az engedélyezett képzések, ha le akarjuk egyszerűsíteni: a támogatott képzések. Az OKJ-s képzések kivételével, ahol minden képzésnél kötelező az engedély, akár támogatott, akár nem. A többi típusú képzésnél akkor van szükséged engedélyre, ha támogatott a képzés. Vagy EU-s, vagy állami pénz van benne. Vagy az áfamentesség miatt akarod megszerezni az engedélyt, habár áfamentességre vannak egyszerűbb módok is, mint az engedély, pl. alanyi mentes cég. Mindenesetre, más esetekben nincs szükséged engedélyre. Ha csak nem presztízst akarsz adni a képzéseknek.

Hogyan tájékoztasd a vevőidet a képzésekről? 
Az is előfordulhat, hogy vannak szabadpiaci (azaz nem engedélyezett) és engedélyezett képzéseid is. Ha a honlapon lévő tájékoztatást nézzük, akkor nagyon fontos, hogy jól különítsd el a kettőt. A szabadpiaci és az engedélyezett képzések körét. Feltéve, ha el akarod kerülni a büntit. 
Az engedélyezett képzéseknél a legjobban úgy járhatsz el, ha pontosan kiírod a céged nevét, székhelyét, adószámát, felnőttképzési engedélyszámát, na meg a képzések nevét és nyilvántartásba-vételi engedélyszámukat. 
És semmiképpen se írj az engedélyezett képzések köréhez olyan képzést, ami szabadpiaci, tehát nem engedélyezett. 

Ezzel máris sokat teszel azért, hogy a nagyközönséget pontosan tájékoztasd és persze elkerüld a fájó bírságokat egy ellenőrzésnél. Addig is, éljen a nyár!


Sok tanfolyamot kívánok Neked,




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?