Egyszerű és nagyszerű papírok



Olykor-olykor mindnyájunk életében vannak "nemszeretem" feladatok, amelyeket nem akaródzik megcsinálnunk? Ismerős? :-) Mint az egyszeri fiú, aki azt mondja az anyukájának, hogy: 
"Anyu, nem akarok iskolába menni! Senki sem szeret az iskolában. A gyerekek kiröhögnek. A tanárok nem törődnek velem. Nem akarok menni!" Mire az anyja: "Fiacskám, menned kell. Nem vagy beteg. Semmi bajod sincs. Különben is, 45 éves vagy és te vagy az iskolaigazgató."

A felnőttség jele, hogy olyan dolgokat is megteszünk, amiket nem szeretünk, vagy éppen nincs kedvünk hozzá.  Mindezt azért, mert ezek a tevékenységek eljuttatnak minket a valódi céljainkhoz, azokhoz, amelyeket valóban el akarunk érni.

A képzéseknél ez a nemszeretem feladat a képzések teljes dokumentálása. A képzések teljes dokumentálása azt jelenti, hogy minden, az adott tanfolyamhoz tartozó dokumentum megvan.

Ó, te jó ég, már a "dokumentálás" szó is borzasztó! Nem csoda, hogy a nemszeretem dolgok tízes toplistáján stabilan benne van az első háromban. Már a neve sem készteti az embert arra, hogy "jujj de jó, csináljuk, ez izgi!"
Évek óta keresem egy olyan szinonimáját, ami kifejezi, amit jelent, mégsem hangzik olyan ijesztően. Van, aki a "papírozás, lepapírozás" szavakat használja. Igen, egy fokkal jobb, mint a másik, de ennek meg van egy kissé pejoratív felhangja. Apropó, kérlek, oszd meg velünk, szívesen fogadok ötleteket a "dokumentálás" szó szinonimájára, itt a poszt alatt a kommenteknél.

Visszatérve a dokumentáláshoz (jájjjj), ez bizony nemszeretem tevékenység. Gondolj úgy rá, hogy közelebb visz a célodhoz, ahhoz, hogy eredményesen tudjál engedélyezett képzőként működni. 

Hogyan tudod ezt a feladatot, ami, nota bene, rémesebbnek tűnik, mint amilyen, könnyebbé tenni magadnak?
A titok nyitja: csekklista!

Imádom a csekklistákat. Zsolt viccelni is szokott velem, hogy a macskák etetését is csekklista alapján csinálom. 
Badarság. 
A Duna partján sétálást csinálom csekklista alapján. 
Egyszóval, a képzések dokumentálását úgy tudod egyszerűbbé és átláthatóvá tenni, hogy csinálsz egy csekklistát. A csekklistába beírsz mindent, minden papírt, amit az adott tanfolyammal szükséges vezetned. És ahogy megy előre a tanfolyam ideje, pipálod, hogy mi van meg és mit szükséges még csinálnod. A tanfolyam végén, kipipált csekklistával és rendben lévő papírokkal, jó szívvel elteszed az egész paksamétát. És csapra versz egy pezsgőt. Vagy sört. Vagy vizet, amelyiket szereted.


Sok tanfolyamot kívánok Neked, 



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?