A minőségbiztosítás próbája




A felnőttképzési engedélyhez szükséged van minőségbiztosítási rendszerre. "A", "B" és "C" képzési körben, habár "D"-ben sem árt, ha van, de nem kötelező. "A", "B" és "C" képzési körnél viszont igen.
A minőségbiztosítási rendszeredet az engedély kérelmezésénél nyugodtan kialakíthatod saját magadnak. Az engedély megszerzése utáni két éven belül majd kéred az auditáltatását.

Mi a minőségbiztosítás lényege a felnőttképzési engedélynél? 

Egy dolgot vegyél figyelembe, a felnőttképzési engedélynél nem babra megy a játék.
Persze a rendelet (jóvanna, máris mondom, melyik, FIGYELEM! Uncsi jogszabályveszély: 58/2013. (XII.13.) NGM rendelet) összes bötűjének betartásával kell megírnod a minőségbiztosítási rendszered. Garantált a móka és  a kacagás. Anno eme rendelet kinyomtatott példányának hátára írtam anyám húsleves receptjét. A húsleves isteni lett. A kinyomtatott jogszabály pecsétes.

Vissza a minőségbiztosítási rendszerekhez: több száz felnőttképzési eljárás után a kikristályosodott meglátásom, hogy szerintem ritka, aki valóban betartja, amit nagy dérrel-dúrral a minőségirányításban leír. Miért? Mert túlbonyolítja a minőségbiztosítást és túlzottan a tökéletességre megy. 

Milyen egy tökéletességre törekvő minőségirányítási rendszer?
Egy túlbonyolított, táblázatokkal, folyamatábrákkal, körábrákkal, színes-szagos, felcirkalmazott, általában kinyomtatva nagyon vastag dokumentum. Egy ilyen minőségirányítási rendszerrel valószínűleg meg fogják simogatni a szemlén a buksidat, hogy ez milyen szép és milyen jó. Aztán a mindennapok lírájában kiderül, hogy betartani, na, azt nem tudod. Nem mintha egy egyszerű minőségbiztosítási rendszert olyan könnyű lenne betartani. A kulcs egyébként az önfegyelem és az, hogy nem változtatod a gyakorlatod minden ügyfél kérésére, mert "kell a pénz", de ez már más kérdés, most nem erről akarok írni.

Ha egy egyszerű, jogszabályoknak megfelelő, teljesen alap minőségirányítási rendszert csinálsz, akkor a saját gyakorlatodat könnyíted meg. Igen, valószínűleg 10 esetből legalább hatszor finoman, vagy kevésbé, ki hogyan, szóval jelzik majd a szemlén, hogy miért "csak" ennyi. Viszont a mindennapok lírájában egy ilyen minőségirányítási rendszert jobban be fogsz tudni tartani.

Pokolba a kivételekkel! Irtsd a kivételeket! Égesd ki őket a rendszereidből! Már őseink is tudták, hogy minden rendszer halála a kivétel. Nem biztos, hogy mindig sikerülni fog a kivételek irtása, de törekedj rá! Magyarra totálisan tévesen ment át az a latin mondás, hogy "exceptio probat regulam". A kivétel nem erősíti, hanem gyengíti a szabályt! Magyarul az eredeti kb így hangzik: a kivétel a szabály próbája.

Azaz, ha egy szabálynak, egy rendszernek kivétele van, akkor az a szabály, az a rendszer gyenge. Ha egy kivételnél az jön ki, hogy nem a szabály az irányadó, az a szabály nem erős. Erős rendszerek konkrétak, könnyen betarthatók.

Ami ebből Rád vonatkozik: egy minőségirányítási rendszernél, ha kivétel van, akkor azt jelenti, hogy az a munkafolyamat, az adott dolog még nem kiforrott. Még van rajta mit dolgozni. Ráadásul, valahogy a szakértőknek van egy jól fejlett hatodik érzékük, tudom, mert nekem is van ilyen, Zsolt és a régi asszisztenseim regéket tudnának erről mesélni, szóval egy szemlén mindig azt a papírpaksamétát húzzák ki, amiben a kivétel van. És Te pedig magyarázkodhatsz. Bummm. Máris veszítettél pontokat a szemle nevű játékban.

Mi a meglátásom a minőségbiztosítási rendszerrel kapcsolatban? Felelj meg a jogszabályoknak, ez az alap, ez fontos, mert a hatóság ez alapján dönt. A jogszabályok betartásával azt írd le, amit konkrétan csinálsz. Tömören, röviden. És legfőképp: konkrétan.  És akkor könnyebb is lesz betartani.



Sok tanfolyamot kívánok Neked,


Pásztor Eszter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?