Mi egy felnőttképzési tanácsadó feladata?



Felkészülsz az engedélyre. Ami egy jogi, egészen pontosan, közigazgatási hatósági eljárás. Nem vizsga, nem nyelvvizsga, nem szakmai vizsga, hanem egy jogszabályokon nyugvó eljárás.
A jogszabályokat emberek fogalmazzák meg, emberek döntenek róla. Őfelségem, I-ső Fülig Jimmy, Rejtő figura szerint: "bepikkelyezik a törvényt". És utána emberek gyakorolják és alkalmazzák a "bepikkelyezett" szabályokat. Az emberek nem robotok. Az emberek szubjektív lények.

A felnőttképzési engedély megszerzése bizonyos tekintetben kicsit egy perre hasonlít. Olyan szempontból hasonlít rá, többek között, hogy egy pernél sem kötelező ügyvéddel képviseltetned magad. Képviselheted Te is saját magad, ha tisztában vagy a jogszabályokkal. 

Vagy felkérhetsz erre egy szakembert, hogy képviseljen Téged. Ahogy a NAV (leánykori nevén: APEH) előtt a könyvelőd, adótanácsadód, jogászod, a bíróságon az ügyvéded képvisel, a felnőttképzési engedélynél a felnőttképzési tanácsadód. Aki kicsit olyan, mintha egy pernél az ügyvéded lenne. Az ügyvédi szerep homlokegyenest más tulajdonságokat kíván, mint az ügyészi szerep. Két térfél, két különböző embertípus, két különböző viselkedésminta. Legalábbis ez az ideális eset.


Mi egy felnőttképzési tanácsadó feladata?

A nyilvánvaló, laikusok számára is látható dolgok, hogy csak pár példát soroljak: felkészít Téged az eljárásra, utána az engedély működtetésére. Átnézi a képzésedet, összeegyezteti a jogszabályokkal. Előminősíti, vagy előminősítteti a képzési programot. A jogszabályokat, a jogi környezetet lefordítja Neked magyarra és így közösen létrehoztok egy olyan felnőttképzési rendszert, amit működtetni tudsz és megfelel a jogszabályoknak. A helyszíni szemlén ("A", "B", "C" képzési kör, a "D"-nél is előfordulhat, valószínűleg extrémül ritka lesz) képvisel Téged és az érdekeidet.
Ezek a mindenki számára látható, főbb felnőttképzési tanácsadói feladatok.

200 helyszíni szemle. Ennyit vittem végig 8 év alatt. A legtöbbet az ügyfél képviseletében, legalább 180-at. 8 év felnőttképzési szakértés és tengernyi helyszíni szemle tapasztalatával a hátam mögött:   

Mi az, ami a legtöbbeknek láthatatlan és ami egy igazán kiváló felnőttképzési tanácsadó feladata? 
Mi az, amit senki sem mond ki, de egy igazi felnőttképzési tanácsadónak nélkülözhetetlen tulajdonsága? 
Mi az a plusz, amivel csak a legkiválóbb felnőttképzési tanácsadók rendelkeznek? 
Miért tér el gyökeresen a hatósági felnőttképzési szakértői szerep a független felnőttképzési szakértői szereptől? 

Erről írok a holnapi Informátorban*.


Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter 
Független Felnőttképzési Szakértő


*Megannyian dörömböltök, régi és új Informátor előfizetők, kéritek az Informátor tagságot.
Az Informátor előfizetési rendszere fullosan megújul. Ebben a percben is vadul programozzák.
Jó hír: figyeld a blogbejegyzéseket, hírleveleket, érdemes lesz!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?