3 hozzávaló, hogy izmos képző céget csinálj



Pásztor Eszter vagyok. Rendhagyó üzenetem van a számodra.
A valódi biztonságról szeretnék írni. Arról a minőségről, ami az ügyfeleket behozhatja és ami presztízst, bevételt, biztonságot hozhat Neked egy bizonytalan és kiszámíthatatlan világban. Tarts velem a cikk végéig. Néha el-el fogok kalandozni és lábjegyzet lábjegyzetébe bocsátkozni. De meg fogja érni végigolvasni, ezt megígérem.
 

A múlt hét pénteken hivatalos voltam Sass Sylvia világhírű operaénekesnő mesterkurzusát záró koncertre a Vigadóba. A művésznő családja édasanyám régi barátja. "Halmozottan hátrányos helyzetű" gyerek voltam. Mindkét szülőm iskolaigazgató volt. Anyu annak az iskolának volt 20 évig az igazgatója, ahol Sass Sylvia szülei tanítottak évtizedekig.

Tiniként Madonna és operarajongó voltam. Madonna koncertre a 80-as években nem jutottam el, azonban minden Sass Sylvia vendégszereplésen lelkesen ott rajongtam.

A pénteki koncerten a mesterkurzus résztvevői énekeltek. A koncert végén Marton Éva, világhírű drámai szoprán mondott beszédet, mint a mesterkurzust finanszírozó Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetője. Kedves szavakkal köszönte meg Sass Sylvia munkáját. És mondott valamit, ami az apropóját adja a mai bejegyzésnek.

Készülsz a felnőttképzési engedélyre? Sokszor fogsz a "minőség" szóval találkozni.


Olyan formában, mint például "minőségirányítás", "minőségbiztosítás", "minőségcélok". Általában ilyenkor mindenki a papírokra, a dokumentumokra, a sablonokra, az űrlapokra szokott koncentrálni. Hogy meglegyenek, aláírva, pecsételve, rumm bumm. 

"Persze, hogy a papírokra koncentrálok", mondod erre Te, teljes joggal, majd folytatod: "hiszen az engedélyezési eljáráson azt kell produkálnom!"

Hogy egy kicsit feldobjam a napod és nem mellesleg, hogy segítsek Neked izmos képző céget csinálni, ma 3 hozzávalót, 3 tennivalót mutatok Neked.

3 feladat, 3 hozzávaló. 
Hogy még izmosabbá, még jobbá tehesd a képzéseket. 



1. A "hol"

Amikor üres, nincs benne óra és nincs ott senki, nem zavar Téged senki, ülj be az egyik terembe, ahol a képzési órák vannak. Ha több terem van, akkor kezdésként válassz ki egyet. Ha megrendelőnél van a képzés, akkor kérd meg őket, hogy bemehess. 

Több helyre ülj le. Jó ott lenni? Szívesen tanulnál ott? Jól látod a táblát? Jól látnád a társaid arcát, ha ott ülnél órán? 
Ha a válasz mindegyikre igen, akkor dőlj hátra, jutalmazd meg magad. Ha megrendelőnél van, akkor köszönd meg nekik.
Ha a válasz bármelyikre is nem, akkor is jutalmazd meg magad, hogy észrevetted.
Ha megrendelőnél van, akkor próbálj velük beszélni. Ha nem megy, akkor a tanárral együtt tegyetek valamit.
Tégy valamit, hogy jobbá tedd a termet. Olykor egy jó kép csodát tehet.



2. A "legkisebb" helyiség



És most nem az irattárra gondoltam. Menj be abba a WC-be, amit az ügyfelek használnak. A megrendelőnél is, ha megrendelői helyszínen van.
Szeretnél oda kijönni? Tiszta a helyiség? Jó a világítás? Jó érzés ott lenni? Van papír kéztörlő? 
Ha a válasz mindegyikre igen, akkor dőlj hátra, jutalmazd meg magad.
Ha a válasz bármelyikre is nem, akkor is jutalmazd meg magad, hogy észrevetted. Vannak, akik elhanyagolják a WC kérdést, Te nem tartozol közéjük. Senki, Te sem és a résztvevők sem szeretnek olyan helyszínre járni, ahol ha ki kell mennie, akkor inkább csak vészhelyzet esetén teszi. Tégy valamit, hogy jobbá tedd a WC-t. Olykor egy illatosító csodát tehet. 


3. A "ki"


Menj be, minden előzetes jelzés és szólás nélkül az egyik tanárod órájára. Ha megrendelőnél van az óra, akkor egyeztess velük előre. A tanárnak semmiképpen se szólj előre. Ez fontos, ha valóban azt akarod mérni, hogy mit csinál nap mint nap.

Ugyan óralátogatásokról több könyvet tudnék írni, hiszen 11 évig továbbképeztem és hospitáltam tanárokat, több százat, most itt csak pár dolgot írok le Neked.
Érkezz 5-10 perccel az óra előtt. Mondd el neki a tanárnak, hogy miért vagy ott és kérdezd meg, hogy jöhetsz-e órát látogatni, pl. van-e aznap tesztírás. Ha bármi van, akár tesztírás, akár bármi, ami miatt nem érdemes aznap menned, akkor ne beszélj meg vele új időpontot. Inkább válassz ki egy másik tanárt és ehhez a tanárhoz menj 3-4 héttel később. 

Ha mehetsz az óráa, akkor kérd meg a tanárt arra, hogy amikor minden résztvevő ott van, röviden mutasson be nekik Téged és mondja el, miért vagy ott.
Üld végig az órát. Akkor is, ha azt gondolod, Te már mindent láttál. Egészen érdekes dolgok tudnak történni az órák utolsó 5 percében.

Írj fel mindent, amit az órán láttál és tapasztaltál. Mosolyogj olykor. Úgyis tudják, hogy ott vagy, felesleges úgy tenni, mintha nem lennél ott. Az óra végén köszönd meg a tanárnak az óráját, akkor is, ha szuper és akkor is, ha bűn rossz volt. Beszéld meg vele, hogy mikor tudjátok megbeszélni az órát.

Amikor ott ülsz az órán:

Jó ott lenni? Szívesen járnál Te a tanár óráira? Szeretnek vele dolgozni a tanítványok? A tanítványok egymással kedvesen viselkednek? Ad a tanár elegendő inputot az órán? Követi a tanmenetet? Ott tart, ahol a képzési program szerint is tartania kell? 

Ha a válasz mindegyikre igen, akkor dőlj hátra, jutalmazd meg magad. És dicsérd meg a tanárt is.
Ha a válasz bármelyikre is nem, akkor is jutalmazd meg magad, hogy Te vetted észre és nem az ügyfeleid. Tégy valamit, hogy jobbá tedd a tanár óráját. Vannak tanárok, akik egy kis odafigyeléssel nagyon jó tanárrá tehetők. Olykor egy-két jó szó és egy-két továbbképzés is csodát tehet.

A koncert végén Marton Éva kiemelte, hogy a mesterkurzus rövid volt. Azonban az ott, olyan kiváló művésztől, mint Sass Sylvia-tól tanult gyöngyszemek, apró ajándékok, mint téglák egy házban hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a fiatal énekesek karrierjét szebbé, jobbá tegyék.



A felnőttképzési engedélyre való felkészülés macerás. Sok papír kell hozzá. Mielőtt elöntenének a papírok, és akár még a helyszíni szemle előtt is (ha lesz ilyened), próbáld ki a mai 3 feladatot.
Mint apró ajándékok, a 3 hozzávaló segíthetnek Neked.

Sosem tudhatod, hogy mi hozza meg majd az eredményt.



Sok tanfolyamot kívánok Neked,

Pásztor Eszter 
Független Felnőttképzési Szakértő

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?