Csodabogárság, Madonna, felnőttképzés



Tiniként visszahúzódó, komplexusokkal teli könyvmoly, egy különc csodabogár voltam. Bulikba és iskolába sem szerettem járni. Középiskola másodiktól az akkori Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola volt mindennapi kínszenvedésem helyszíne. Nemes egyszerűséggel B.B. Szakbarbárképzőnek hívtam. A jól összeszokott osztálytársaim körében az első hónapban elvágtam magam, amikor kiderült, szeretem Whitney Houston-t, azonban akiért rajongok, az Madonna.
Kiderült, osztálytársaim Whitney Houston-osok. Legott feketelistára kerültem. Az osztályrangsorban utánam, legutolsóként csak a gemkapocs volt.

Nem vagyok sem "született" értékesítő, sem veleszületett "tehetségem" nincs hozzá, sem különlegesen egyedi üzleti érzékem sincs. Ezeket a készségeket felnőttkoromban tanultam meg és csiszolom. Eredmény? Az akkreditációs tanácsadási referencialistám magáért beszél. Ha én, a csöndes csodabogár meg tud tanulni értékesíteni és vállalkozást működtetni, akkor bárki.

Hol tanultam meg eladni? Egy hatékony, gyors, drága, izgalmas és kemény iskolában sajátítottam el az eladás nüanszait: a való életben. Zsolttal első cégünk, a nyelviskola beiratkozásain. Emlékszem, az első beiratkozáson az első nap azt mondta Zsolt, vigyünk a beiratkozásra Monopoly-t, játszunk egyet, úgysem lesz ott senki. Totál igaza volt, ott monopoliztunk az első nap a lakótelepi garázs-irodában, senki nem jött.

Az első tanfolyami beiratkozáskor 24 embert sikerült beiratnunk. Gyorsan kellett értékesítést tanulnom, mert voltak napok, amikor, hogy ha nem adtam el tanfolyamot, akkor nem volt vacsora. Ez a megvonás übergyorsító volt, egy év múlva a kis lakótelepi garázs-irodában már 140 beiratkozott hallgatónk volt (akkor még így hívtuk az ügyfeleket) egy olyan városban, ahol előtte nem ismertünk senkit.
Akkor, több mint 10 éve, még elég volt egy felnőttképzési nyilvántartás és indíthattuk a nyelvtanfolyamokat.
Most már egy kicsit macerásabb tanfolyamot beindítani, ha az a képzés a felnőttképzési törvény hatálya alá esik. 

Mi is tartozik az új, a 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvény hatálya alá?

 "A" képzési kör:
"a) a szakképzésről szóló törvény szerinti, állam által elismert szakképesítés (a továbbiakban: OKJ szerinti szakképesítés) megszerzésére irányuló szakmai képzés,Magyarul: OKJ-s képzések.

 "B" képzési kör:

b) az a) pont hatálya alá nem tartozó, támogatott egyéb szakmai képzés,
Magyarul: támogatott (azaz pályázatból megvalósuló) NEM OKJ-s szakmai képzések.


 "C" képzési kör:

c) támogatott általános és egyéb nyelvi képzés,"


Magyarul: támogatott nyelvi képzések.

 "D" képzési kör:

"d) az a)–c) pont hatálya alá nem tartozó, támogatott egyéb képzés"

Magyarul: olyan tanfolyamok, amelyek nem munkához kötődnek, pl. általános kommunikációs tréning, vagy bármilyen készségfejlesztő képzés. 

Az egyéb tanfolyamoknál az engedély nem kötelező.
Akkor érdemes megszerezni, ha ÁFA mentességben és/vagy presztízsben gondolkodsz


Sok tanfolyamot kívánok Neked,


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?