Készen állsz a változásokra?


Még mindig nincs hír az új felnőttképzési törvény végrehajtási rendeleteiről. 

Mit jelent ez Neked?

Először is, ha van intézményakkreditációd, akkor örülj, bonts pezsgőt, légy boldog. Szeptember 1-el az új akkreditáció a felnőttképzés engedélyezése és bizony, még mindig nagyon sok a homályos pont az engedélyezéssel kapcsolatban. Intézményakkreditációt már nem tudsz benyújtani, a felnőttképzés engedélyezésére kérelmet még nem.
 
Mondjuk még mindig nem teljesen világos, hogy ha akkreditált intézményed van, akkor a régi, vagy az új felnőttképzési törvény alapján megírt felnőttképzési szerződést kell használnod. 
Van nálam egy hatósági e-mail, amely szerint akkreditált intézményeknek a régi felnőttképzési szerződést kell használni, viszont van szakértő kolléga, aki szerint az új felnőttképzési törvény alapján írt felnőttképzési szerződést kell használni. 

Hatalmas a bizonytalanság, még nem is volt eljárás az új felnőttképzési törvény alapján, nem alakult ki az egységes értelmezés. Éppen ezért a héten, csak az Informátor tagoknak egy zanzásított Informátor jelenik meg. Csinálok egy hibrid felnőttképzési szerződést, amelyben benne van a régi és az új is, ezt elküldöm az Informátor tagoknak.

Mit jelent még Neked, hogy nincs kint az új felnőttképzési törvény végrehajtási rendelete? 

Ha nincs intézményakkreditációd és felnőttképzéssel akarsz foglalkozni (pl. OKJ, KER szintre felkészítő nyelvtanfolyamok, szakmai képzések), akkor, hogyan is fogalmazzak szépen, nem túl rózsás a helyzeted. Ha lesznek ősszel pályázatok, lemaradhasz róluk.

Miért? Tegyük fel, legyünk optimisták, még szeptemberben valamikor megjelennek a végrehajtási rendeletek és októberben be tudod adni az engedélyezést. Ebben az esetben is legkorábban szerintem kb. januárra lesz engedélyed. 

Ha van akkreditált intézményed, akkor most még nem kell engedélyért folyamodnod, van jogfolytonosságod az új felnőttképzési törvényben leírt határidők alapján. Magyarul: tudsz majd pályázatokon indulni, vagy akik nyertek pályázatokat, azok Nálad el tudják költeni a pénzt.
Tűkön ülve várjuk a végrehajtási rendelet megjelenését. 
A felnőttképzésben hosszú évek óta a legnagyobb, sorsdöntő változások zajlanak most. Hatalmas a bizonytalanság és bármi, valamint annak az ellenkezője is megtörténhet. Töltsd le az ajándék könyvet, figyeld az Informátort, hogy képben legyél a változásokkal kapcsolatban.


Kellemes hetet kívánok Neked, 


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési Szakértő

Ui: ajándék könyv a változások közepette, ne halogasd, iratkozz fel és töltsd le, hogy meglásd a lehetőségeket. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Oklevél, vagy tanúsítvány?

Ingyenes felnőttképzési szerződés minta engedélyezett képzésekhez

Mi a tanfolyamaid igazi értéke?